Home οικολογικά νέα Εφαρμογές / Applications Υπολόγισε το ενεργειακό σου αποτύπωμα με ένα απλό παιχνιδάκι!

Φύση, περιβάλλον. Άραγε τι πραγματικά σημαίνουν για τον κάτοικο μιας πόλης αυτά;
Και πλέον όχι για τον κάτοικο μιας μεγαλούπολης, μα ακόμα και μιας κωμόπολης.
Θεωρητικά, ίσως να σημαίνουν πολλά. Πρακτικά όμως, επικεντρώνονται συνήθως στις καλοκαιρινές παράλιες (με τ’ αποτσίγαρα φυτευτά στην άμμο) η στην μεγαλη σφαγή του Πάσχα στα χωριά.

Παρ’ ολ’ αυτά όμως η κάθε συσκευή η κάθε μη χειροκίνητη ενέργεια αφήνει και κάποιο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Ευνόητο πως όσο πιο μεγάλο αυτό τόσο πιο ζημιογόνο. Και αν δεν σαν ενδιαφέρει η δεν γνωρίζετε το περιβάλλον και την φύση, σίγουρα είναι ζημιογόνο και για την τσέπη σας.

Έτσι η WWF, δημιούργησε ένα απλό παιχνιδάκι μέσω του οποίου μπορείτε να μάθετε ποιο είναι το ενεργειακό σας αποτύπωμα, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές σας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.

Ακολουθήστε τα βελάκια που σας οδηγούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και «κάντε κλικ» πάνω στα χεράκια που εμφανίζονται στις διάφορες συσκευές. Στο τέλος θα έχετε μια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνετε και σε πόσες εκπομπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση. Επίσης, θα δείτε συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να αποφύγετε ένα μέρος αυτών των εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε ενέργεια, και χρήματα.

[IMG]

 

>>> Βασικά, για την μεθοδολογία του παιχνιδιού:

  1. Το αποτύπωμα υπολογίζεται σε επίπεδο νοικοκυριού και όχι προσωπικά. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η ενεργειακή κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού κατά προσέγγιση και οι αντίστοιχες εκπομπές του, ανάλογα με τις γενικές απαντήσεις που δίνει ο παίκτης.
  2. Το ηλεκτρονικό αυτό παιχνίδι λαμβάνει υπόψη του – και υπολογίζει – άμεσες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι (θέρμανση χώρου και νερού και οικιακές συσκευές) και με τις μετακινήσεις (χρήση αυτοκινήτου).
  3. Τα στοιχεία για τις μέσες και ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης των συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του αποτυπώματος προήλθαν από διάφορες πηγές. Για τα πλυντήρια, το ψυγείο και τη κουζίνα, τα στοιχεία προήλθαν από προσωπική επικοινωνία με ειδικούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
  4. Η ενεργειακή σήμανση παρέχει στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών. Τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές κουζίνες, οι λάμπες και τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων πρέπει να συνοδεύονται από την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης, που τις κατατάσσει σε κατηγορίες από το Α (αποδοτικότερη – λιγότερη κατανάλωση ενέργειας) έως το G (μη αποδοτική – περισσότερη κατανάλωση ενέργειας).
  5. Όσον αφορά το φωτισμό, ο παίκτης καλείται να συμπληρώσει τον αριθμό των κοινών λαμπτήρων και των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας που έχει στο σπίτι του. Στη συνέχεια η κατανάλωση εκτιμάται με βάση την υπόθεση ότι το σύνολο των λαμπτήρων του σπιτιού είναι αναμμένοι για τουλάχιστον 1,5 ώρα/ημέρα.
  6. Ο παίκτης καλείται να συμπληρώσει τη συνολική ποσότητα του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου που καταναλώνει σε ετήσια βάση, που συνήθως χρησιμοποιείται για θέρμανση. Η χρήση του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου λαμβάνεται υπόψη μόνο σε ότι αφορά την επίδρασή τους στην τελική έκλυση των εκπομπών CO2 και δεν προσμετρούνται στην τελική κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού.
  7. Στην περίπτωση των κλιματιστικών, ως ενδεικτικά κλιματιστικά θεωρήθηκαν αυτά των 9000btu (british thermal unit) για μια μέση περίοδο χρήσης διάρκειας 6 μηνών/χρόνο για θέρμανση το χειμώνα και για μια μέση περίοδο χρήσης διάρκειας 4 μηνών/χρόνο για ψύξη το καλοκαίρι.
  8. Σε περίπτωση ύπαρξης ηλιακού θερμοσίφωνα, θεωρείται ότι η περίοδος χρήσης του για την Ελλάδα είναι γύρω στις 300 ημέρες το χρόνο.
  9. Οι μετακινήσεις λαμβάνονται υπόψη μόνο σε ότι αφορά την επίδρασή τους στην τελική έκλυση των εκπομπών CO2 και δεν προσμετρούνται στην τελική κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη μόνο οι καθημερινές μετακινήσεις που γίνονται με αυτοκίνητο και όχι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  10. Η κατανάλωση ενέργειας από μικροσυσκευές (σίδερο, σκούπα, πιστολάκι μαλλιών κτλ) δεν υπολογίζεται ξεχωριστά αλλά θεωρείται ότι αποτελεί το 10% της ενεργειακής κατανάλωσης ενός νοικοκυριού.
  11. Όταν οι τιμές που εισάγονται ως απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς της τελικής κατανάλωσης ενέργειας

Δείτε αναλυτικότερα, για την μεθοδολογία του παιχνιδιούκαι τον τρόπο υπολογισμών των στοιχείων.

Για να παίξετε το παιχνίδι:

1. Η μεταβείτε στην ιστοσελίδα:

και κάντε κλικ στην εικόνα που έχει στο μέσον της σελίδας. Αμέσως το παιχνιδάκι θα σας ανοίξει σε ένα νέο παράθυρο και κρατάει ελάχιστα λεπτά.

2. Κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί και παίξτε το μέσω της σελίδας του housepro.gr

[IMG]

Aν δεν δουλεύει ο σύνδεσμος στην εικόνα, είναι αυτός:

Αναρτήθηκε την 9 Jan στην κατηγορία Εφαρμογές / Applications
Tags: