Υλικά
- 1 χούφτα προζύμι
- 1 κιλό αλεύρι ζέας
- 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
- λίγο αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- σπόρους της επιλογής μας, σουσάμι, μαυροκούκι, γλυκάνισο, ηλιόσπορο, κ.λ.π.
Παρασκευή
- Πιάνουμε προζύμι με αλεύρι ζέας.
- Σε ένα κιλό αλεύρι ζέας ρίχνουμε το προζύμι,το νερό , λίγο αλάτι,το λάδι και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα περίπου 3 ώρες η και παραπάνω εάν χρειαστεί.
- Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, ξαναζυμώνουμε, πλάθουμε 2 φραντζολάκια, τ’ακουμπάμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με ότι σπόρους μας αρέσουν.
- Αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό σημείο για να φουσκώσουν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 1 h.
Δείτε ακόμα:
- Προζύμι και ψωμί.
- Το πιο θρεπτικό δημητριακό είναι 100% ελληνικό! Ζέα. Το αρχαιότερο δημητριακό στον κόσμο.
A.X.