Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 4. Επιδόρπια / Γλυκά [ Αφράτα Παραδοσιακά Μελομακάρονα με κάρδαμο.

 

Παραδοσιακά, Χριστουγεννιάτικα γλυκά, αφράτα και τραγανά εφόσον προσέξουμε να τα μελώσουμε όταν κρυώσουν εντελώς, φροντίσουμε να τ’ αφήσουμε να στραγγίξουν αρκετά και δεν τα σκεπάσουμε ερμητικά ώστε να μουλιάσουν.

Υλικά

  • 1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 5 κουταλιές ρακί ή κονιάκ
  • 1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1 κοφτή κουταλιά κανέλα
  • 7-8 σπόρους κάρδαμο
  • 600 gr περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αν τα θέλουμε πιο τραγανά 450 gr αλεύρι και την υπόλοιπη ποσότητα ψιλό σιμιγδάλι
  • καρύδια κομμένα σε τέταρτα περίπου 50 κομμάτια

σιρόπι

  • 1 1/2 φλυτζ. νερό
  • 1 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζ. μέλι
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 πορτοκαλόφλουδα
  • λίγο χυμό λεμόνι

μείγμα για πασπάλισμα

  • 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • 3 κουταλιές σουσάμι
  • 1 κουταλάκι κανέλα

Παρασκευή

  1. Χτυπάμε με το μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσει.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέηκιν.
  4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι προσέχοντας να μην κάνουμε πολύ σκληρή τη ζύμη.
  5. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα,βάζοντας μέσα από 1 κομματάκι καρύδι, δίνοντας μακρόστενο σχήμα και τα τρυπάμε με πιρούνι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου.
  7. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βουτάμε σε ζεστό σιρόπι.
  8. Πασπαλίζουμε τα μελωμένα μελομακάρονα με το μείγμα των καρυδιών.

Σιρόπι

Βράζουμε το σιρόπι για 10′ περίπου σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε.

TIPS

 

  • Όσο περισσότερο αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι τόσο πιο πολύ τραβάνε. Για να παραμείνουν τραγανά δεν τα αφήνουμε πάνω από 1′ στο σιρόπι.
  • Για να σκεπάσουμε τα μελομακάρονα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1 ημέρα ώστε να μη μουλιάσουν.
  • Για να τρίψουμε εύκολα τα κουκούτσια του κάρδαμου, τα χτυπάμε μαζί με ζάχαρη ή λίγους ξηρούς καρπούς στο μούλτι και τα αποθηκεύουμε καλά κλεισμένα στο ψυγείο.
  • Αν δεν τα μελώσουμε και τους δώσουμε άλλο σχήμα, έχουμε τέλεια τραγανά μπισκοτάκια και αλλάζοντας τα μυρωδικά τους δίνουμε ότι μυρωδιά μας αρέσει.

 

Α.Χ.