Home Featured Αρωματοθεραπεία: Η σωματική και ψυχική υγεία περνά από τη… μύτη

Ένα πολύτιμο δώρο από τη φύση για τον άνθρωπο, η αρωματοθεραπεία, χαρίζει αίσθηση ομορφιάς και ευεξίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής υγείας. Αν και στο εξωτερικό είναι πλέον πολύ δημοφιλής και αναγνωρισμένη πρακτική, το ελληνικό κοινό δεν είναι ακόμη εξοικειωμένο με τα οφέλη και τις ιδιότητές της. Είναι θεραπευτική μέθοδος, και αν ναι σε ποιους τομείς μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική:
Γνωριμία με την Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία είναι κλάδος της βοτανικής ιατρικής που στοχεύει στη θεραπεία του νου, της ψυχής και του σώματος με τη χρήση αρωμάτων. Στην περίπτωση αυτή δεν εννοούνται βέβαια τα αρώματα που γνωρίζουμε όλοι λόγω των κοσμητικών τους ιδιοτήτων, αλλά αγνά αποσταγμένα έλαια φυτών , γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τα «αιθέρια έλαια».Η Δέσποινα Ρουκουνιώτη, αρωματοθεραπεύτρια- σύμβουλος ανθοϊαμάτων, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων αρωματοθεραπευτών, αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της «συμπληρωματικής και εναλλακτικής αυτής θεραπείας».

Όπως μας είπε η ίδια, «Η σπονδυλική στήλη της αρωαματοθεραπείας είναι τα αιθέρια έλαια. Πρόκειται για φυσικές σύνθετες οργανικές ενώσεις, με έντονη οσμή, οι οποίες περιέχονται σε μικροσκοπικούς εξωτερικούς αδένες ή αδένες που βρίσκονται βαθιά μέσα στις ρίζες, στο ξύλο, στα φύλλα, στα άνθη και στους καρπούς του φυτού. Αποτελούν λοιπόν, την ψυχή και την ουσία ενός φυτού. Άρα, εμπεριέχουν και όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες, δίνοντας έτσι στην Αρωματοθεραπεία, σχήμα θεραπευτικό».

Σε ποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται ευεργετική;

Η αρωματοθεραπεία είναι πολύπλευρη, με την έννοια ότι δεν έχει ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής, αλλά και της σωματικής υγείας. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί και η κ. Ρουκουνιώτη, «τις ευεργετικές της ιδιότητες, μπορούμε να τις δούμε, σε συνήθης προβλήματα του μυϊκού, αναπνευστικού, ουροποιητικού, γεννητικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού, όπως και σε προβλήματα του δέρματος. Επίσης, χαλαρώνει το άτομο, απαλλάσσοντάς το από αρνητικά συναισθήματα, που δημιουργούν το άγχος, η ένταση, η απογοήτευση ή ο θυμός, προλαμβάνοντας και ανακουφίζοντας από ψυχολογικά προβλήματα όπως η απάθεια, η μελαγχολία, η κατάθλιψη».

Υποκαθιστά η αρωματοθεραπεία την κλασσική ιατρική;

Η αρωματοθεραπεία σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την κλασσική ιατρική. Αντιθέτως, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη θεραπευτική διαδικασία, βοηθώντας τον οργανισμό μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας να διατηρήσει την υγεία του σε σώμα και πνεύμα. «Η Αρωματοθεραπεία συμπληρώνει την κλασσική ιατρική και μπορεί να πορευτεί μαζί της, περίφημα. Επίσης, συμπληρώνει κατάλληλα και οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θεραπεία», διευκρινίζει η κ. Ρουκουνιώτη. Πράγματι, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αυτών που συνδιάζουν την αρωματοθεραπεία με βελονισμό, ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές θεραπείες.

Σε ποιούς απευθύνεται; Από ποιά ηλικία μπορεί να κάνει κανείς αρωματοθεραπεία;

Η αρωματοθεραπεία είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε φυσικά προϊόντα, για αυτό και απευθύνεται σε όλους… Από το βρέφος μέχρι τον ηλικιωμένο! Όμως, όπως τονίζει και η κ. Ρουκουνιώτη, «η χρήση των αιθέριων ελαίων πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, την οποία μόνο η γνώση και η εμπειρία ενός αρωματοθεραπευτή, μπορεί να προσφέρει. Με αυτή την προϋπόθεση, μπορεί να εφαρμοστεί, από τη στιγμή που θα γεννηθεί κάποιος, μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία; Τα τρία βασικά μοντέλα αρωματοθεραπείας.

Υπάρχουν τρία βασικά μοντέλα αρωματοθεραπείας, τα οποία προκύπτουν από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ καθένα από αυτά αναδεικνύει διαφορετικές μεθόδους της θεραπείας. Το γερμανικό μοντέλο βασίζεται κυρίως στην όσφρηση και περιλαμβάνει εισπνοές, διάχυση και εξαέρωση. Το αγγλικό μοντέλο περιλαμβάνει ολόσωμο χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε φυτικά λάδια, ενώ το γαλλικό μοντέλο βασίζεται στην εσωτερική χρήση αιθέριων ελαίων, σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα. «Όσον αφορά τα δύο πρώτα μοντέλα, αυτά εφαρμόζονται είτε ξεχωριστά, είτε σε συνδιασμό, ανάλογα με το τί θα προτείνει ο αρωματοθεραπευτής, αφού εξετάσει το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου. Το τρίτο μοντέλο, δεν εφαρμόζεται παρά μόνο από ειδικευμένο αρωματοθεραπευτή. Δεν πρέπει να λαμβάνουμε τα αιθέρια έλαια από το στόμα ή εσωτερικά από μόνοι μας».

Αρωματοθεραπεία στο σπίτι… Εφικτό;

Η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό των περισσότερων η αρωματοθεραπεία είναι μια πολύπλοκη πρακτική. Στην πραγματικότητα όμως, η αρωματοθεραπεία μπορεί να γίνει μέρος της ζωής μας και να εφαρμόζεται σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας. Όπως εξηγεί η κ. Ρουκουνιώτη, «κάθε στιγμή, κάθε μέρα, κάθε άτομο, μπορεί να έχει τα οφέλη των αιθέριων ελαίων. Όλοι μπορούν να κάνουν αρωματοθεραπεία, ακόμη και όταν μαγειρεύουν ή όταν καθαρίζουν ένα εσπεριδοειδές φρούτο. Η χρήση των αιθέριων ελαίων είναι μεγάλη, εφαρμόζεται απόλυτα στην καθημερινότητα του ατόμου, με απλούς και εύκολους τρόπους. Δε χρειάζεται όλη αυτή η «ιεροτελεστία» που προβάλλουν τα περιοδικά ή κάποια μέσα ενημέρωσης, κάνοντας έτσι αυτή τη μορφή της θεραπείας, να θεωρείται ότι είναι για συγκεκριμένες και λίγες στιγμές».

«Μοναδική προυπόθεση είναι να ζητήσει ο ενδιαφερόμενος τη συμβουλή του ειδικού, ο οποίος θα εξετάσει το ιατρικό του ιστορικό, ώστε να αποφευχθεί η χρήση αιθέριων ελαίων, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για το ιατρικό πρόβλημα του ατόμου ή δεν πρέπει να χορηγηθούν σε συνδιασμό με κάποια φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνει.» Ακόμη, ο ειδικός είναι αυτός που θα μας συμβουλεύσει και ως προς την αγορά των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως προς την δοσολογία.

Τι πρέπει να ελέγξουμε πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε αρωματοθεραπεία.

Η χρήση των αιθέριων ελαίων θα πρέπει γενικότερα να είναι πολύ συνετή. Δε θα πρέπει να βασιζόμαστε σε καμία περίπτωση σε κάτι που ακούσαμε ή σε κάτι που μας πρότειναν, καθώς κάθε περίπτωση έχει την ιδιαιτερότητά της, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Θα ήταν πολύ άδικο, τη στιγμή που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ευεργετικό για τον εαυτό μας, να έχουμε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα. «Ο αρωματοθεραπευτής, αφού καταγράψει το πρόβλημα υγείας και μελετήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης, θα μπορέσει να συμβουλέψει για εκείνα τα αιθέρια έλαια που θα βοηθήσουν το άτομο, χωρίς να «ενοχλήσουν» κάπου και πιθανώς να συμπληρώσουν την ιατρική αγωγή που ήδη ακολουθεί», εξηγεί η κ. Ρουκουνιώτη. Τέλος, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τη διαδικασία κατά τους τέσσερεις πρώτους μήνες της κύησης, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες αρωματοθεραπείας, υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια, των οποίων η χρήση επιτρέπεται μετά τον τέταρτο μήνα της κύησης. Ωστόσο, η κ. Ρουμελιώτη, δηλώνει, «Προσωπικά, δεν προτείνω τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτιμώ να τα χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες μετά το τέλος αυτής, με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια».

Αναμφισβήτητα, πράγματα, τα οποία δε φανταζόμαστε ή ίσως δε γνωρίζουμε καν, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό. Η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι ένα από αυτά, ενώ μια δοκιμή θα μας βοηθήσει να το εξακριβώσουμε. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς, που πιστεύουν στη δύναμη της «μητέρας φύσης», αξίζει να γνωρίσετε και αυτή την προσφορά της.

www.in2life.gr

Αναρτήθηκε την 15 Dec στην κατηγορία Featured / Διατροφή / ευεξία