Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Άγρια χόρτα. Ζοχός – Sonchus oleraceus.

Από τις αρχές του Χειμώνα μέχρι το τέλος της Άνοιξης, η φύση μας προσφέρει απλόχερα μεγάλη ποικιλία από άγρια χόρτα. Ιδανικά για πίτες, βραστές και ωμές σαλάτες, τσιγαριαστά, φρικασέ.

Οι ζοχοί ή τζοχοί ή σφογκοί είναι από τα πιο γνωστά άγρια χόρτα και τους βρίσκουμε εύκολα σε μέρη που κρατάνε υγρασία, σε καλλιεργημένα ή μη εδάφη.

Είναι γνωστοί από τον Θεόφραστο με το όνομα σόγχοι.

Περιγραφή

Οι ζοχοί συναντώνται στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Ανήκουν στην οικογένεια των Αστεροειδών-Asteraceae, την ίδια οικογένεια που ανήκει και το γνωστό γαϊδουράγκαθο.

Ποώδες φυτό, μονοετές, διετές ή πολυετές, με ρίζα βαθιά μονή ή διακλαδισμένη. Το νεαρό φυτό  αναπτύσσεται σε ροζέτα στο έδαφος και όσο μεγαλώνει επάνω σε κορμό.Ψηλώνει μέχρι 1 μέτρο.

Τα φύλλα του στη βάση τους αγκαλιάζουν τον κορμό, είναι πράσινα με κοκκινωπές αποχρώσεις, πριονωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό.  Οι ανθοί του είναι κίτρινοι, σχηματίζουν ταξιανθίες και μπορεί να δημιουργηθούν όταν το φυτό είναι ακόμα κοντά στο έδαφος ή στην κορυφή του βλαστού που μπορεί να έχει αναπτύξει. Οι σπόροι είναι τριχωτοί και έχουν πτητικά όργανα για τη διασπορά.

Συστατικά

Οι ζοχοί είναι πλούσιοι σε κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο αλλά περιέχουν και μικρές ποσότητες από βιταμίνη C, φώσφορο, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.

Α.Χ.