Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Tζόλιες, τζόλια, γόγκλιες. Χειροποίητα Παραδοσιακά ζυμαρικά.

Δεν υπάρχει  “αρβανίτικο” σπίτι που να μην τις σερβίρει συχνά στο τραπέζι του. Στην αγορά δεν θα τις βρούμε συχνά, υπάρχουν όμως σε μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα στην Εύβοια αλλά και λίγο πιο έξω από την Αθήνα. Φρέσκα ζυμαρικά από σκληρό σταρένιο αλεύρι χωρίς αυγά, με λίγη μαγιά και λάδι στα συστατικά τους, που γίνονται ένα-ένα με υπομονή και αγάπη στο καλό φαγητό.

Βασικός κανόνας, δεν ξεπλένουμε ποτέ τις γόγκλιες.

Υλικά για 1 γεμάτη πιατέλα

  • 500 gr φρέσκα τζόλια
  • αλάτι
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο
  • 250 gr χωριάτικη μυζήθρα

Παρασκευή

  1. Ρίχνουμε τα τζόλια σε αλατισμένο νερό που βράζει και τι αφήνουμε για 25′ περίπου.
  2. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά.
  3. Κόβουμε χοντρές φλούδες από τη μυζήθρα και τρίβουμε την υπόλοιπη.
  4. Αφήνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε τα κομμάτια της μυζήθρας, πασπαλίζουμε με την τριμμένη μυζήθρα τις γόγκλιες και τις περιλούζουμε με το καυτό λάδι και τα κομματάκια του ψημένου  τυριού. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

Α.Χ.