Τα φύτρα ήταν γνωστά στους αρχαίους λαούς της Ανατολής αλλά και στους Ινδιάνους, εδώ και 5.000 χρόνια. Τα φύτρα από  τις φακές είναι από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, περιέχουν 26% , σε σχέση με το κρέας που περιέχει 28%. Επίσης τα φύτρα της φακής περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, φιλικού οξέος και είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών. 

Η διαδικασία για να τα ετοιμάσουμε δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Χρειαζόμαστε 1 γυάλινο βάζο, 1 κομμάτι τούλι ή γάζα, 1 λάστιχο.

Ξεπλένουμε καλά τις φακές – προτιμάμε βιολογικές ή παραδοσιακής καλλιέργειας. Αφήνουμε τους σπόρους μέσα στο νερό για 24 ώρες, φροντίζοντας να το αλλάξουμε 2-3 φορές. Σουρώνουμε τις φακές και τουμπάρουμε σε πλάγια θέση το βάζο, σκεπασμένο με το τη γάζα, ώστε να μπορεί να σουρώνει το νερό και να μη σαπίσουν. Αφήνουμε τις φακές σ’ αυτήν τη θέση, ξεπλένοντάς τις 2-3 φορές την ημέρα, για 2 ημέρες. Τα φύτρα έχουν “ξεμυτίσει” κι είναι η στιγμή που μπορούμε να τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για να καθυστερήσουμε την ανάπτυξή τους και να τα κρατήσουμε περισσότερο καιρό. Μπορούν να μείνουν μέσα στο βάζο με τη γάζα σε πλάγια θέση. Φροντίζουμε να τα δροσίζουμε και να τα αφήνουμε να σουρώσουν καλά 1 φορά την ημέρα.

Από τη στιγμή που τα φύτρα έχουν αρχίσει να βγαίνουν, μπορούμε να τα καταναλώνουμε για 1 εβδομάδα περίπου. Αποφεύγουμε τα φύτρα που αρχίζουν να βλασταίνουν και να πρασινίζουν.

Τα φύτρα της φακής είναι νόστιμα ακόμα και με λίγο αλάτι και λεμόνι.

Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως σκέφτηκα να τα “μαγειρέψω” με τον παραδοσιακό τρόπο που φτιάχνουμε τις φακές. Το γευστικό αποτέλεσμα μου θύμισε αρκετά τη γνωστή γεύση. Το τρικ για να τους δώσω τη μυρωδιά της δάφνης ήταν απλό, αν και όχι σύμφωνα με τα πιστεύω των αυστηρών ωμοφάγων. Άφησα για 30′, 2 φύλλα δάφνης μέσα σε 1 φλυτζάνι καυτό νερό και έτσι πήρα ένα αφέψημα με όλη τη μυρωδιά της.

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 φλυτζάνια φύτρα φακής
  • 4-5 τομάτες πομοντόρο ξεφλουδισμένες
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο ή μηλόξυδο με 1 μικρή κουταλιά μέλι
  • 6 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 1 πρέζα καγιέν ή τσίλι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • το μισό ή ολόκληρο το φλυτζάνι με το αρωματισμάνο νερό (εξαρτάται από το πόσο ζουμερές είναι οι τομάτες και πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα).
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • νόστιμες ελιές για να το συνοδεύσουμε

Παρασκευή 

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να πολτοποιηθούν πολύ καλά.
  • Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μπωλ και προσθέτουμε τα φύτρα με το κρεμμυδάκι.

Α.Χ.