Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Ρεβύθια. Εναλλακτικά παπουτσάκια.

Τα ρεβύθια συνηθίσαμε να τα καταναλώνουμε σαν σούπα κυρίως ή το πολύ-πολύ σαν Σιφνέϊκη ρεβυθάδα ή σαν ρεβυθοκεφτέδες και ψημένα σαν στραγάλια. Παρ’ όλ’ αυτά γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C. Είναι επίσης γνωστό ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, βοηθούν αποτελεσματικά στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Τα ρεβύθια ανήκουν στα φυτά που καλλιεργούνται εύκολα στη χώρα μας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πλούσια εδάφη, ούτε πολύ νερό, υπάρχει παράδοση στην καλλιέργειά τους και εκτός από την επιστημονική τεχνογνωσία υπάρχει άφθονη εμπειρική γνώση.

Μπορούν να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη σόγια, σε πολλές συνταγές που χρειάζεται φυτικός “κιμάς”.

Δοκιμάστε παπουτσάκια μελιτζάνας με “κιμά”  από ρεβύθια.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 300 gr φουσκωμένα ρεβύθια
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1- 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ελαιόλαδο
  • 5 ώριμες τομάτες
  • 2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ
  • αλατοπίπερο
  • 6 μπαλάκια μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 φλυτζάνια μπεσαμέλ
  • 8 κουταλάκια τριμμένη φρυγανιά
  • 100 gr τριμμένο ρεγγάτο ή κεφαλογραβιέρα

Παρασκευή

  1. Περνάμε από το μίξερ τα ρεβύθια μέχρι να ψιλοκοπούν.
  2. Σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το τριμμένο καρότο και προσθέτουμε τον κιμά ρεβυθιών. Συνεχίζουμε για λίγο το σωτάρισμα προσέχοντας γιατί τα ρεβύθια κολλάνε αρκετά εύκολα.
  3. Προσθέτουμε την κέτσαπ και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε για λίγο και βάζουμε τις 3 τομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μίξερ.
  4. Αφήνουμε να μαγειρευτεί και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβύθια. Χρειάζονται περίπου 40′.
  5. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  6. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους , χαράζουμε χιαστί, τις λαδώνουμε ελαφρά, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν ή τις τηγανίζουμε.
  7. Τρίβουμε τις 2 τομάτες προσθέτουμε λίγο λάδι και αλατοπίπερο, ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί.
  8. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα των ρεβυθιών, απλώνουμε στην επιφάνεια τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και το τυρί.
  9.  Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου.

Α.Χ.