H Dr Vandana Shiva γεννήθηκε στο Ντεχραντούν της Ινδίας το 1952.
Φυσικός με διδακτορικό στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά με τη διατριβή “κρυμμένες μεταβλητές και σημεία στην Κβαντική θεωρία”.
Φιλόσοφος, επιστήμονας, συγγραφέας, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, οικολόγος, φεμινίστρια, έχει τιμηθεί το 1993 με το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ. Αγωνίστρια για τις αλλαγές στην γεωργία και την τροφή, την πνευματική ιδιοκτησία, τη βιοποικιλότητα, βιοτεχνολογία, βιοηθική, τη γεννετική μηχανική. Έχει σταθεί δίπλα σε λαϊκές οργανώσεις και εκστρατείες κατά της γεννετικής μηχανικής και των τροποποιημένων προϊόντων στην Αφρική, Ασία, Ν.Αμερική, Ιρλανδία, Ελβετία, Αυστρία. Σύμβουλος κυβερνήσεων στην Ινδία για τα προγράμματα Γεωργικής πολιτικής.
Το 1982 ίδρυσε το Ερευνητικό Ίδρυμα για την Επιστήμη, Τεχνολογία, Οικολογία, το οποίο οδήγησε το 1991 στη δημιουργία του Νavdanya, για τη βιοποικιλότητα, την ακεραιότητα των πόρων διαβίωσης, την προώθηση της βιολογικής και παραδοσιακής γεωργίας και του δίκαιου Εμπορίου.
Μέσω των ιδρυμάτων που δημιούργησε, διατηρήθηκαν 2.000 ποικιλίες ρυζιού που είναι σε ελεύθερη διακίνηση από τους αγρότες και 34 τράπεζες σπόρων σε όλο τον κόσμο. Το παράδειγμά της έχουν ακολουθήσει τοπικές οργανώσεις και ιδρύματα με παράδειγμα στην Ελλάδα το Pelliti, την τράπεζα σπόρων Αιγαίου και άλλες μικρότερες. www.peliti.gr
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ
Διακήρυξη της ελευθερίας των σπόρων.
1.Ο σπόρος είναι η πηγή της ζωής, είναι ο αυθορμητισμός της ζωής να εκφράζεται, να αυτοανανεώνεται, να πολλαπλασιάζεται, να εξελίσσεται στο διηνεκές σε καθεστώς ελευθερίας.
2. O σπόρος είναι η ενσάρκωση της βιο-πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Περιέχει εκατομμύρια χρόνια βιολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης από το παρελθόν καθώς επίσης και τις δυνατότητες χιλιετιών ενός μέλλοντος που εκτυλίσσεται.
3. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε μορφής ζωής και αποτελεί τη βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας.
4. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε γεωργού και παραγωγού τροφίμων. Το δικαίωμα των γεωργών να φυλάνε, να ανταλλάσσουν, να αναπτύσσουν, να διασταυρώνουν και να εμπορεύονται σπόρους είναι ο πυρήνας της Ελευθερίας των Σπόρων. Όταν αυτή η ελευθερία υφαρπάζεται, οι γεωργοί παγιδεύονται στα χρέη και σε ακραίες περιπτώσεις αυτοκτονούν.
5. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι η βάση της Ελευθερίας της Τροφής, εφόσον ο σπόρος αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα.
6. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από τους σπόρους ευρεσιτεχνίας, οι οποίοι δημιουργούν μονοπώλια σπόρων και καθιστούν παράνομη τη φύλαξη και ανταλλαγή σπόρων από τους γεωργούς. Οι ευρεσιτεχνίες σπόρων είναι ηθικά και οικολογικά αδικαιολόγητες, αφού οι ευρεσιτεχνίες είναι αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης τα οποία χορηγούνται για τις εφευρέσεις. Ο σπόρος δεν είναι εφεύρεση. Η Ζωή δεν είναι εφεύρεση.
7. Η Ελευθερία των Σπόρων διαφόρων πολιτισμών απειλείται από τη Βιοπειρατεία και την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών οι οποίες βασίζονται σε εγχώρια γνώση και βιοποικιλότητα. Η Βιοπειρατεία δεν είναι καινοτομία – είναι κλοπή.
8. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από γενετικά κατασκευασμένους σπόρους οι οποίοι μολύνουν τους αγρούς μας, αποκλείοντας για όλους τη δυνατότητα επιλογής μη γενετικά τροποποιημένης τροφής. Η Ελευθερία των Σπόρων των γεωργών απειλείται όταν (έχοντας ήδη μολύνει τις καλλιέργειες μέσω διασταυρώσεων) οι εταιρίες μηνύουν τους γεωργούς για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».
9. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από τη σκόπιμη μετατροπή των σπόρων από ανανεώσιμη αυτοδημιούργητη πηγή σε μη ανανεώσιμο προϊόν ευρεσιτεχνίας. Η πλέον ακραία περίπτωση μη ανανεώσιμων σπόρων είναι η «Τεχνολογία Εξολοθρευτής» η οποία αναπτύχθηκε με σκοπό τη δημιουργία στείρων σπόρων.
10. Δεσμευόμαστε για την υπεράσπιση της Ελευθερίας των Σπόρων, ως την ελευθερία των ποικιλόμορφων ειδών στην εξέλιξη, ως την ελευθερία των ανθρώπινων κοινοτήτων να επανακτήσουν ένα κοινό αγαθό όπως είναι οι ελεύθεροι σπόροι.
Στη σελίδα του Πελίτι www.peliti.gr μπορείτε να βρείτε τις Προτάσεις για την Ελευθερία των Σπόρων.
Α.Χ.