Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 3. Κυρίως Πιάτα [vegan] Kαμπίλι. Παραδοσιακή συνταγή από το Αφγανιστάν. Διεθνής κουζίνα.

Άλλη μια συνταγή με ρύζι και λαχανικά. Μου την έδωσαν οι μαγείρισσες από το Αφγανιστάν στη γιορτή του Κυριακάτικου σχολείου στο Άλσος του Κολωνού.

Υλικά

  • 1/2 κιλό ρύζι μακρύκοκκο
  • 4 μεγάλα καρότα
  • 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες
  • αλατοπίπερο
  • 1/3 φλυτζανιού λάδι
  • 4-5 στήμονες σαφράν ή 1/2 κουταλάκι κουρκουμά

Παρασκευή

  1. Τρίβουμε τα καρότα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη και τα τηγανίζουμε μαζί με τις σταφίδες μέχρι να πάρουν καραμελένιο χρώμα. Φροντίζουμε να αλατίσουμε ελαφρά.
  2. Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό και το σουρώνουμε κρατώντας το αρκετά υγρό. Μεταφέρουμε το ρύζι σε πλατιά κατσαρόλα με καυτό λάδι και προσθέτουμε το σαφράν διαλυμένο σε 1/2 ποτηράκι νερό ή τον κουρκουμά. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι, αφού τηγανιστεί το ρύζι χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και απλώνουμε στην επιφάνεια το μείγμα με τα καρότα και τις σταφίδες.
  3. Σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα το ρύζι και αφήνουμε το φαγητό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά .

ΤIP

Παρ’ ότι είναι γνωστό στους περισσότερους ότι ο κρόκος Κοζάνης δίνει ίσως την καλύτερη ποιότητα σαφράν, αξίζει να ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στο Ιράν όπου ασχολούνται με τη συλλογή και την καλλιέργειά του περίπου 1.000.000 άνθρωποι το χρόνο αλλά και στο Αφγανιστάν το οποίο έρχεται δεύτερο σε παραγωγή και αυτός είναι ο λόγος που  το σαφράν συμπεριλαμβάνεται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές.

Α.Χ.