Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Ωμοφαγία και αποτοξίνωση. Ω3 λιπαρά. Η Φλώρα Παπαδοπούλου προτείνει.

Τι είναι: Τα Ω3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν συντίθενται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια ολοκληρωμένη δίαιτα.

Όταν υπάρχει έλλειψη: έλλειψη των πολυακόρεστων λιπιδίων μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανάπτυξη, στείρωση, δερματικές παθήσεις, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις κ.α.

Είδη Ω3:

ALA=Αλφα λινολεικό οξύ βρίσκεται στα φυτά.

EPA = βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια

DHA= βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και στα λιπαρά φύκια.

  • CLA= Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις “ωφέλιμου” λίπους. Ανακαλύφθηκε το 1987 και από τότε μέχρι τώρα γίνανε αρκετές έρευνες για αυτό οι οποίες έδειξαν ότι περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων, ότι σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και πολεμάει το διαβήτη, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της “κακής” χοληστερόλης, έχει αντιοξειδωτική δράση. Το βρίσκουμε στο γάλα στο κρέας στο ηλιέλαιο στο καλαμποκέλαιο κ.α

 Άλφα-λινολενικό (ALA) οξύ είναι ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φυτά. Είναι παρόμοια με τα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο έλαιο φυκιών, που ονομάζεται εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ), και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Το σώμα σας μπορεί να αλλάξει α-λινολενικό οξύ σε EPA και DHA.

Που το βρίσκουμε:

  • Το βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια σολωμό π.χ και στα ιχθυέλαια σε κάποια κρεατικά στα αυγά και στα γαλακτοκομικά σε μικρότερες ποσότητες.
  • Άλφα-λινολενικό οξύ είδος Ω3 βρίσκεται επίσης στο λινέλαιο, λάδι κάνναβης, το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν, φύκια AFA (Aphanizomenon flos-aquae), chia σπόρους και καρύδια, άγρια χόρτα, βλαστάρι λιναρόσπορου για να αναφέρουμε μερικές πηγές. Όλα αυτά είναι καλές πηγές του σημαντικού αυτού θρεπτικού συστατικού.
  • Γενικά για τα Ω3:
  • Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ψάρια είναι η καλύτερη πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά οι υψηλές ποσότητες του λίπους και της χοληστερίνης, και την έλλειψη ινών, κάνουν τα ψάρια μία κακή επιλογή. Επίσης, υψηλά επίπεδα υδραργύρου και άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), διοξίνες, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα έχουν συχνά συσσωρεύονται στο ψάρι. Ως εκ τούτου, τα ψάρια δεν έχουν θέση σε μια καλή διατροφή. Το ιχθυέλαιο έχει μόνο 2% EPA, και έχει πολύ ασταθή μόρια που έχουν την τάση να διασπώνται, απελευθερώνοντας επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
  • Τα θέματα υγείας που σχετίζονται με τα λιπαρά οξέα σε μεγάλο βαθμό εντοπίζονται στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, χαμηλή πρόσληψη λαχανικών, λάδι φυκιών, ξηρούς καρπούς και σπόρους, και μια υψηλή πρόσληψη επεξεργασία και κατασκευάζονται τα διαιτητικά λίπη.
  • Μακροχρόνια έλλειψη των ουσιωδών λιπαρών οξέων  έχει συσχετισθεί με διάφορες καταστάσεις ασθένειας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, γενετικές ασθένειες όπως κυστική ίνωση, και αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση. Τα μικροφύκια δεν περιέχουν υψηλά επίπεδα του ALA, αλλά είναι πολύ πλούσια σε DHA, παρέχουν 250 % περισσότερο DHA ανά μονάδα από το ιχθυέλαιο. Το γεγονός αυτό καθιστά το λάδι μικροφυκιών την καλύτερη πηγή αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών διαθέσιμο, επειδή το λάδι τους έχει τη βέλτιστη ισορροπία του DHA.

Συνεπώς σε μια καθαρά χορτοφαγική διατροφή δεν έχουμε πρόβλημα από έλλειψη Ω3.

Φλώρα Παπαδοπούλου.

www.omofagia.gr

Αναρτήθηκε την 12 Oct στην κατηγορία Διατροφή / ευεξία