Δοκιμάστε να φυτέψετε σπόρους σιναπιού, κατά προτίμηση βιολογικούς, σε όποιο σημείο της γλάστρας ή του κήπου είναι ελεύθερο.

Αφήστε για 8 ώρες τους σπόρους στο νερό να φουσκώσουν και απλώστε τους σε μαλακό χώμα. Σκεπάστε ελαφρά με χώμα και πατήστε λίγο με την παλάμη, ποτίστε και περιμένετε να σκάσουν τα μικρά, καυτερά, παιχνιδιάρικα και μυρωδάτα φυλλαράκια. Σε 20 μέρες περίπου είναι έτοιμα για τις σαλάτες μας. Μη ξεχνάτε να ποτίζετε, ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία που επικρατούν. Κόψτε τα όσο είναι ακόμα πολύ τρυφερά και φθάνουν μέχρι τα 10 – 15 cm. Προσθέστε τα στις σαλάτες και θα έχετε την καυτερή και χαρακτηριστική γεύση του σιναπιού , αλλά σε πιο δροσερή και φρέσκια εκδοχή.

Λίγα λόγια για το σινάπι.

Είναι ψυχανθές, μονοετές, ποώδες φυτό που φθάνει μέχρι τα 60 cm. Τα λουλούδια του είναι έντονα κίτρινα και το φυτό είναι ξαδερφάκι της βρούβας. Το βρίσκουμε σε αφθονία σε ασβεστώδη χώματα αλλά μπορούμε και να το καλλιεργήσουμε εύκολα. Οι κάψες του είναι μυτερές και μακρόστενες και περιέχουν 10-12 σπόρους.

Εκτός από την παρασκευή μουστάρδας χρησιμοποιείται σαν έκχυμα, αφέψημα, κατάπλασμα,  από τους σπόρους του γίνεται αλεύρι για τη μουστάρδα και σιναπόλαδο.

Αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, ορεκτικό, χωνευτικό, αποχρεμπτικό, καθαρτικό. Σαν κατάπλασμα βοηθά στην αντιμετώπιση μυαλγιών αλλά και σε πόνους από αρθρίτιδες. Βοηθά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και είναι τονωτικό. Παραδοσιακό ερωτικό βοήθημα, μια και με εντριβή στο σωστό σημείο δημιουργεί υπεραιμία. (Καλύτερα φάτε το, εκτός κι αν είστε απελπισμένοι.)

Οι σκέτοι σιναπόσποροι είναι πολλοί καυστικοί και το σιναπέλαιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

Α.Χ.