Σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο σε ωμοφάγους αλλά είναι ακόμα ένας τρόπος να βάλουμε στη διατροφή μας υγιεινές και ενδιαφέρουσες  σαλάτες με αλλιώτικη εκδοχή.

Υλικά

για τη βάση

  • 1/2 φλυτζάνι φύτρα ρεβυθιών ή φαγόπυρου 2 ημερών
  • 1/2 φλυτζάνι μαϊντανό
  • αλατοπίπερο
  • 1-2 κουταλιές λάδι
  • για τη γέμιση
  • 1 μαραθόριζα
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μάραθο
  • 1/4 κρεμμύδι μέτριο ξερό
  • 1 χούφτα φύλλα σπανακιού
  • 3 κουταλιές αμύγδαλα ή κάσιους σκόνη
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 1/3 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι

Παρασκευή

  1. Προετοιμάζουμε τα φύτρα – αφήνουμε τα ρεβύθια για 12 ώρες και το φαγόπυρο για 8 περίπου, μέσα στο νερό και στη συνέχεια το αδειάζουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια του βάζου με γάζα, το αναποδογυρίζουμε και φροντίζουμε να τα ξεπλένουμε 2-3 φορές την ημέρα.
  2. Περνάμε τα υλικά της βάσης από το μίξερ, μέχρι σχεδόν να πολτοποιηθούν, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και στρώνουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια- τσέρκια ή σε μεγαλύτερο των 20 cm.
  3.  Αν θέλουμε τις βάσεις πιο στεγνές και δεν έχουμε αφυγραντή αφήνουμε τις βάσεις για 5-6 ώρες στο φούρνο της κουζίνας στους 40 βαθμούς περίπου.
  4. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, αλατίζουμε ελαφρά και το στίβουμε να φύγουν τα υγρά.
  5. Περνάμε από το μίξερ τη μαραθόριζα με το μάραθο και ενώνουμε όλα τα υλικά. Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε αν χρειάζεται.
  6. Στρώνουμε το μείγμα επάνω στις βάσεις και στολίζουμε με φιλέτο πορτοκαλιού ή κομμένους ξηρούς καρπούς.

Α.Χ.