Σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο σε ωμοφάγους αλλά είναι ακόμα ένας τρόπος να βάλουμε στη διατροφή μας υγιεινές και ενδιαφέρουσες σαλάτες με αλλιώτικη εκδοχή.
Υλικά
για τη βάση
- 1/2 φλυτζάνι φύτρα ρεβυθιών ή φαγόπυρου 2 ημερών
- 1/2 φλυτζάνι μαϊντανό
- αλατοπίπερο
- 1-2 κουταλιές λάδι
- για τη γέμιση
- 1 μαραθόριζα
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μάραθο
- 1/4 κρεμμύδι μέτριο ξερό
- 1 χούφτα φύλλα σπανακιού
- 3 κουταλιές αμύγδαλα ή κάσιους σκόνη
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- 1/3 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι
Παρασκευή
- Προετοιμάζουμε τα φύτρα – αφήνουμε τα ρεβύθια για 12 ώρες και το φαγόπυρο για 8 περίπου, μέσα στο νερό και στη συνέχεια το αδειάζουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια του βάζου με γάζα, το αναποδογυρίζουμε και φροντίζουμε να τα ξεπλένουμε 2-3 φορές την ημέρα.
- Περνάμε τα υλικά της βάσης από το μίξερ, μέχρι σχεδόν να πολτοποιηθούν, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και στρώνουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια- τσέρκια ή σε μεγαλύτερο των 20 cm.
- Αν θέλουμε τις βάσεις πιο στεγνές και δεν έχουμε αφυγραντή αφήνουμε τις βάσεις για 5-6 ώρες στο φούρνο της κουζίνας στους 40 βαθμούς περίπου.
- Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, αλατίζουμε ελαφρά και το στίβουμε να φύγουν τα υγρά.
- Περνάμε από το μίξερ τη μαραθόριζα με το μάραθο και ενώνουμε όλα τα υλικά. Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε αν χρειάζεται.
- Στρώνουμε το μείγμα επάνω στις βάσεις και στολίζουμε με φιλέτο πορτοκαλιού ή κομμένους ξηρούς καρπούς.
Α.Χ.