Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) 1.Ντιπ / ορεκτικά [vegetarian] Γκιοσλεμέ. Παραδοσιακές τυρόπιτες από την Τουρκία. Διεθνής κουζίνα.

 

Παραδοσιακή συνταγή, που μου την έδειξαν οι μαγείρισσες από την Τουρκία στην 6η γιορτή του Κυριακάτικου σχολείου, που έγινε 29 και 30 του Σεπτέμβρη του 2012 στο Άλσος του Κολωνού.

Υλικά

για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό χλιαρό νερό περίπου
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
αλάτι και μια πρέζα  ζάχαρη
για τη γέμιση
1/2 κιλό μυζήθρα
1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο γάλα αν είναι πολύ στεγνή η μυζήθρα
αλατοπίπερο
λάδι για το τηγάνισμα

Παρασκευή 

Ζυμώνουμε τη ζύμη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει.
Ωστόσο ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Κόβουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια – στο μέγεθος μεγάλου μανταρινιού- και φτιάχνουμε μπαλάκια.
Ανοίγουμε ένα-ένα μικρά φύλλα διαμέτρου 25 cm περίπου και τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση με μικρή ποσότητα μείγματος. Διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Για να σιγουρέψουμε ότι οι πίτες δεν θα ανοίξουν, αλείφουμε με λίγο νερό της άκρες από τα φύλλα στα σημεία που θα ακουμπήσουν για να κλείσουν.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι,σε μέτρια φωτιά,  μέχρι να αποκτήσουν χρώμα. Ψήνουμε τα γκιοσλεμέ και από τις 2 πλευρές και όταν τα βγάλουμε τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Στις επαρχίες της Τουρκίας, οι γυναίκες χρησιμοποιούν για να ανοίξουν τα φύλλα τους ένα χαμηλό ξύλινο στρογγυλό τραπέζι, και είναι σαν να έχουν βάλει “ποδαράκια” σε μια δική μας μεγάλη ξύλινη τάβλα για άνοιγμα φύλλου.

Κάθονται γύρω- γύρω και μοιράζονται τη δουλειά.

Α.Χ.