Για όσους δεν τους αρέσει το λεμόνι….για να αλλάξουν γνώμη!

Ελαφρύ, κρεμώδες και τραγανό συγχρόνως, εύκολο και αρκετά οικονομικό, πρωτότυπο και εντυπωσιακό για δωράκι ή για τον καφέ με τους δικούς μας ανθρώπους.

Με τα φύλλα κρούστας που περίσσεψαν ή ακόμα και με φύλλο για κανταΐφι.

Υλικά για 6 μερίδες

για τις βάσεις

  •  3 φύλλα κρούστας
  • 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανιού νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι, χυμό από 1/2 λεμόνι

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 125 gr γάλα
  • 125 gr κρ. γάλακτος
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κρόκους
  • 30 gr κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι

για την κρέμα λεμονιού (lemon-curd)

  • 1 αυγό
  • 50 gr ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμό 1 1/2 λεμονιού
  • 40 gr βούτυρο
  • 1 κουταλάκι κορν-φλάουρ

Παρασκευή

  1. Χρειαζόμαστε φόρμες για τάρτες ή καπ-κέικ ή χάρτινες.
  2. Βουτυρώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση. Στρώνουμε με το μισό τη βάση της τάρτας σουρώνοντας το φύλλο με τα δάχτυλα. Καλύπτουμε τα πλαϊνά με το υπόλοιπο μισό, αφήνοντας λίγο να προεξέχει. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, το ρίχνουμε επάνω στις φωλιές.
  3. Ψήνουμε για 10′ στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

σιρόπι

Βράζουμε για 8′-10′ τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα και το χυμό.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

  1. Βράζουμε το γάλα με την κρέμα και χτυπάμε ελαφρά αυγά, ζάχαρη, αλάτι, κορν-φλάουρ, βανίλια και ξύσμα.
  2. Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε -χτυπώντας συγχρόνως με το σύρμα ή το μίξερ χειρός-το μείγμα των αυγών.
  3. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.

κρέμα λεμονιού

Χτυπάμε ελαφρά όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σύνθεση

Αφού σιροπιάσουμε τις φωλιές, τις γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώνουμε επάνω  την κρέμα λεμονιού. Διακοσμούμε με κομματάκια από τη φλούδα λεμονιού που είχαμε βάλει στο σιρόπι.

TIP

Για μεγαλύτερη ένταση και περισσότερη γεύση λεμονιού έδεσα χυμό 1 μεγάλου λεμονιού με 2 κουταλιές ζάχαρη, το ξύσμα του και 1 κουταλιά κορν-φλάουρ. Συμπλήρωσα επάνω από την κρέμα λεμονιού1/2 κουταλάκι σε κάθε φωλιά και κράτησα το υπόλοιπο στο ψυγείο.

Α.Χ.