Home συνταγές 3.Ωμοφαγικές συνταγές (raw food vegans) 1. Ντιπ / ορεκτικά [raw food vegan] Σουκρούτ-Sauerkraut. Ξυνολάχανο για το τραπέζι και το σπιτικό φαρμακείο.

Το σουκρούτ είναι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση. Πλούσιο σε ένζυμα και προβιοτικά, βοηθά στη χώνευση αλλά και στις περισσότερες ασθένειες του γαστρεντερικού. Η συνταγή έχει έρθει από τη Β.Α. Ευρώπη, όπου η κουζίνα ήταν πάντα-λόγω καιρικών συνθηκών- φορτωμένη με πολλά λιπαρά και αρκετά βαριά. Ο συνδυασμός των λιπαρών τροφών με το σουκρούτ, βοηθούσε στο να αποφεύγονται στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία.

Στην πορεία των χρόνων παρατηρήθηκε πως το σουκρούτ είχε θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ευαισθησίες του γαστρεντερικού συστήματος. Γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, είναι μερικές από τις ασθένειες που λέγεται ότι βοηθά η καθημερινή χρήση του σουκρούτ.

Το σουκρούτ περιέχει ικανές ποσότητες βιταμίνης C και βοηθά στην σύνθεση των βιταμινών της ομάδας B. Οι γαλακτόφιλοι, βακτήρια που βοηθούν στη ζύμωση του λάχανου, παραμένουν στο έντερο και παράγοντας γαλακτικό οξύ βοηθούν τον οργανισμό και τη σύνθεση των βιταμινών της ομάδας Β.

Προτείνονται 2-3 κουταλιές της σούπας καθημερινά, για βοήθεια στην αντιμετώπιση ασθενειών του γαστρεντερικού αλλά και της δυσπεψίας.

Εύκολη συνταγή που μας προσφέρει πλούσια προβιοτικά φυτικής προέλευσης και είναι ιδανική για χορτοφάγους και ωμοφάγους.

Υλικά

1 λάχανο (άσπρο ή κόκκινο ή συνδυασμένα)

1 παντζάρι (βοηθά στη ζύμωση και τη δημιουργία φιλικών βακτηρίων)

Παρασκευή

Τρίβουμε το παντζάρι στη λεπτή πλευρά του τρίφτη και ψιλοκόβουμε το λάχανο στο μαντολίνο ή στο μίξερ.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος που να φθάνει μέχρι τη μέση. Ζυμώνουμε με τα χέρια το μείγμα ,ώστε να σπάσουν όσο γίνεται περισσότερο οι ίνες και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, που έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε γι’ αυτόν το σκοπό.

Σκεπάζουμε το λάχανο με πιάτο, πάνω στο οποίο ακουμπάμε μια βαριά πέτρα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το παρασκεύασμα σε σκιερό μέρος με θερμοκρασία 20-25 βαθμούς για 5- 7 ημέρες.

Μετά από 1 εβδομάδα περίπου- ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος- ξεσκεπάζουμε το σουκρούτ και αφαιρούμε τα μεγάλα φύλλα και όσα σημεία μπορεί να έχουν μούχλα. Μεταφέρουμε το σουκρούτ σε γυάλινα βάζα και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Κρατάει από 1- 2 μήνες.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μείγμα του λάχανου με κρεμμύδια, καρότα, σέλινο, πιπεριές και να ζυμωθούν μαζί.

Η Δρ Ανν Γουίγκμορ προτείνει, να μη χρησιμοποιούμε αλάτι αλλά προς αντικατάστασή του, φύκια, τα οποία περιέχουν 18-20 % χλωριούχο νάτριο. Ακόμα προτείνει για καρύκευμα, τους καρπούς του κέδρου,κεδρόμηλα -4-5 καρπούς για κάθε λάχανο- που τους βάζουμε σπασμένους στο μείγμα του λάχανου από την αρχή της διαδικασίας.

Α.Χ.