Το αϊολί έχει φανατικούς οπαδούς λόγω του σκόρδου αλλά και φανατικούς αντιπαθούντες λόγω του σκόρδου και πάλι. Μπορούμε όμως να το αντικαταστήσουμε με μια μυρωδάτη μαγιονέζα, ενισχυμένη με δενδρολίβανο και ξύσμα λεμονιού αλλά και με μια απλή σάλτσα γιαουρτιού.

Με ότι και να συνοδεύσουμε αυτά τα λαχανικά, που βρίσκονται κλεισμένα μέσα σε τραγανές φουσκίτσες, θα είναι υπέροχα και έχουν πολλές πιθανότητες να παρασύρουν και τα παιδιά μας, που πολλές φορές αντιστέκονται δυναμικά, στο να τα έχουν συχνά στο τραπέζι.

Υλικά

για τη συνοδευτική σάλτσα

α’  1 δόση αϊολί

ή

β’  1 δόση μαγιονέζα ανακατεμένη με

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι ή δυόσμο

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

ή

γ’  σάλτσα γιαουρτιού με

1 κεσεδάκι γιαούρτι

αλατοπίπερο

χυμό και ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

—–

1 κιλό ανάμικτα λαχανικά κομμένα σε μικρές μπουκιές: κολοκυθάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, καρότα, πατάτες, φασολάκια, πιπεριές, αγκινάρες, μαραθόριζα, κρεμμύδια.

—–

για το κουρκούτι

  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 10 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • 250 ml μπύρα
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Παρασκευή

  1. Ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα ή τη σάλτσα γιαουρτιού και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Χτυπάμε αρχικά το ασπράδι μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χτυπήσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά του κουρκουτιού και κατόπιν το προσθέτουμε αναδεύοντας απαλά με μαρίς ή σπάτουλα.
  3. Βάζουμε αρκετό λάδι σε βαθιά κατσαρόλα να κάψει και βουτάμε λίγα-λίγα τα λαχανικά στο κουρκούτι. Τα τινάζουμε ελαφρά να πέσει το περίσσευμα και τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν μια χρυσή, τραγανή κρούστα. Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  4. Τα σερβίρουμε ζεστά και συνοδεύουμε με όποια σάλτσα διαλέξουμε.

Α.Χ.