Home Uncategorized Ρόδι, το δώρο του Πλούτωνα.

 

Περιγραφή

Θάμνος (παρ’ ότι γίνεται σαν δένδρο), φυλλοβόλος, αυτογόνιμος(δένει τους καρπούς χωρίς τη βοήθεια των εντόμων), πολυετής. Με μικρά, γυαλιστερά, λογχοειδή φύλλα και πορτοκαλοκόκκινα ή σπάνια λευκά άνθη.

Οι καρποί συλλέγονται το Φθινόπωρο, αν είναι δυνατόν πριν βρέξει και φυλάσσονται σε ξηρά σημεία όπου στεγνώνει ο φλοιός αλλά αποφεύγεται το σάπισμα του καρπού.

Καλλιεργείται σε φτωχά, χαλικώδη εδάφη αλλά αποδίδει καλύτερα σε χώματα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, τακτικό πότισμα, ζεστές  και ηλιόλουστες περιοχές.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή μοσχεύματα και χρειάζεται 3 χρόνια περίπου για να αποδώσει καρπούς.

Ποικιλίες

Χωρίζονται σε γλυκές και ξινές αλλά εκτός από τη διαφορά στη γεύση τους, παρατηρούνται κι άλλες: στο χρώμα του φλοιού, των σπόρων, το μέγεθος, την ποσότητα και την περιεκτικότητα σε χυμό στους σπόρους. Από τις πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα ή εισάγονται είναι:

Ξένες ποικιλίες 

  • Wonderful
  • Granada
  • Sweet
  • Angel Red
  • Balegal
  • Cloud
  • Crab
  • Fleshman
  • Francis
  • Green globe
  • King
  • Phoenicia και

Ελληνικές ποικιλίες 

  • Πολίτικη
  • Καράβελος
  • Ξινές Ροδιές
  • Λειφάνια
  • Τσιποροδιά
  • Χοντροροδιά (Καμπάτικα)
  • Κρασοροδιά
  • Γούνες
  • Ξινοροδιά (Αγριοκαμπάτικα)

Ιστορικά στοιχεία

Η ροδιά πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία και είναι συνδεδεμένη με τους περισσότερους Αρχαίους πολιτισμούς και θρησκείες -Αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτος, Περσία, Χριστιανισμός, Βουδισμός- αλλά και με  θεραπευτικές μεθόδους-Ιπποκράτης, Αγιουρβέδα, κ.λ.π.

Αναφέρεται σε κείμενα του Θεόφραστου και στην Οδύσσεια του Ομήρου. Χρησιμοποιείται στην Ιατρική και τη βυρσοδεψία από τα Αρχαία χρόνια, με χαρακτηριστική χρήση της φλούδας στην αντιμετώπιση παρασίτων του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα ρόδια κλείνοντας στο εσωτερικό τους, τους πολυπληθείς, ρουμπινένιους, ζουμερούς σπόρους τους, έγιναν το έμβλημα της γονιμότητας, της καλοτυχίας, της αφθονίας και της ζωής. Συμπεριλαμβανόταν στις χοές των νεκρών, ώστε να τους ακολουθεί η χαρά και η αφθονία και είναι συνδεδεμένα με μύθους του Πλούτωνα, της Περσεφόνης, του Άδη αλλά και τα Ελευσίνια μυστήρια.

Στις Ελληνικές παραδόσεις, το ρόδι σπάζεται στα θεμέλια του καινούργιου σπιτιού, την Πρωτοχρονιά όταν μπαίνομε για πρώτη φορά στο σπίτι και συνοδεύει τα νιόπαντρα ζευγάρια στο ξεκίνημα της κοινής ζωής τους.

Διατροφική αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,C,D, φυλλικό οξύ, κάλλιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά ενώ είναι σχετικά φτωχό σε θερμίδες.
Διατροφική ανάλυση / 100 gr περίπου

βασισμένη σε στοιχεία της: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

Ενέργεια             85 kcal
Πρωτεΐνες         1,70 gr
Λιπαρά                1,20 gr
Υδατάνθρακες 19 gr
Φυτικές ίνες      4,1 gr
Ασβέστιο           10 mg
Σίδηρο                0,30 mg
Μαγνήσιο         12 mg
Φώσφορο          37 mg
Κάλιο                   240 mg
Νάτριο                2,9 mg
Ψευδ/γυρος    0,35 mg
Χαλκός               0,160 mg
Σελήνιο              ο,5 μgr
Βιταμίνη C        10,3 mg
Νιασίνη (Β3)   0,30 mg
Φυλλικό οξύ   38,50 μgr
Βιταμίνη Ε ο,61 mg
Βιταμίνη Κ 16,5μgr

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το National Institutes of Health (http://www.nih.gov/) έκανε 23 μελέτες, οι οποίες κατοχυρώθηκαν το 2010 για την επίδραση του ροδιού σε διάφορες ασθένειες, όπως:

  • Ασθένειες του προστάτη
  • Διαβήτης
  • Λέμφωμα
  • Κοινό κρυολόγημα
  • Αθηροσκλήρωση
  • Στεφανιαία νόσο
  • Ιό του έρπητα
  • Ιογενείς λοιμώξεις

Παρ’ ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστατικά του ροδιού βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος καθώς επίσης και σε ασθένειες που έχουν σχέση με ιογενείς λοιμώξεις.

Το ρόδι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Ιατρική, για χιλιετίες, σαν αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, επουλωτικό, αντιδιαρροϊκό και για την αντιμετώπιση παρασίτων του γαστρεντερικού.

Βάσει νεότερων ερευνών, προτείνεται για βοήθεια στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, της κακής χοληστερίνης του αίματος, διαφόρων μορφών καρκίνου, αρθρίτιδας αλά και σε δερματολογικά προβλήματα .

Τρόποι χρήσης της ροδιάς.

Όλο το φυτό είναι χρήσιμο αφού εκτός από τους καρπούς που τρώγονται ωμοί, σε χυμούς ή σαλάτες, σε γλυκά ή σιρόπια, χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία,αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς, μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε αφέψημα από φύλλα ροδιάς για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών ή την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και να χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα από τον κορμό της ροδιάς για να σκουρύνουμε τα μαλλιά μας.

Α.Χ.