Home συνταγές 9. Σάλτσες / ζωμοί Παρδοσιακή Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας.

Παραδοσιακή συνταγή για σάλτσα ντομάτας. Παρ’ ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν άπειρες σάλτσες, η δική μας είναι πάντα η καλύτερη. Χρησιμοποιούμε φθηνές, Καλοκαιρινές, ώριμες, γερές ντομάτες. Στις λαϊκές βιολογικών ή συμβατικών προϊόντων, στις μεσημεριανές ώρες, οι τιμές πέφτουν ακόμα πιο πολύ και είναι καλή ευκαιρία να πάρουμε όσα κιλά θέλουμε και να φτιάξουμε τις Χειμωνιάτικες σάλτσες μας.

Υλικά

  • 2 κιλά ντομάτες 
  • 3-4 κουταλιές λάδι
  • 1 πρέζα αλάτι

Παρασκευή

  1. Χαράζουμε ελαφρά τις ντομάτες και τις ζεματάμε για 2′ σε βραστό νερό.
  2. Μεταφέρουμε τις ντομάτες σε σουρωτήρι και ρίχνουμε επάνω κρύο νερό.
  3. Αφαιρούμε εύκολα τις φλούδες, τις κόβουμε στη μέση και τις σφίγγουμε ελαφρά για να φύγουν οι σπόροι. Αφήνουμε τις ντομάτες στο σουρωτήρι για 1 βράδυ και την επόμενη ημέρα, τις βράζουμε με ελάχιστο αλάτι μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά τους. Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε το λάδι.
  4. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος, κλείνουμε καλά, βάζουμε τα βάζα σε ταψί με νερό που φθάνει στα 2 δάχτυλα του βάζου και αφήνουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να αρχίσει να βράζει η σάλτσα στους 150 βαθμούς C.
  5. Αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε ντουλάπι.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο όποιο βάζο ανοίξουμε.
  7. Η σάλτσα είναι συμπυκνωμένη και χρησιμοποιούμε 2-3 κουταλιές, ανάλογα με την παρασκευή που ετοιμάζουμε.

TIP

  • Μπορούμε να διαμορφώσουμε διάφορες γεύσεις, προσθέτοντας μυρωδικά και μπαχαρικά όπως : σκόρδο, δάφνη, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρια ή καυτερές πιπεριές,, ζάχαρη, μέλι, ξύδι βαλσάμικο, βασιλικό, κανελογαρύφαλα, κ.λ.π.
  • Αυτή είναι η βασική συνταγή για σάλτσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε όλα τα φαγητά. γι’ αυτό το λόγο προσέχουμε να μην βάλουμε αρκετό αλάτι για να μη μας μπερδεύει στο τελικό αποτέλεσμα της γεύσης του φαγητού μας.

Α.Χ.