Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Λυκοπένιο, ντομάτες και μακροζωία.

Από το 1995 περίπου οι τομάτες συνδέθηκαν άμεσα με το λυκοπένιο και τις θεραπευτικές και προστατευτικές του ιδιότητες. Μετά από μακροχρόνια μελέτη ο καθηγητής Έντουαρτ Τζοβανούτσι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη σχολή της Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση προϊόντων τομάτας, μειώνει την πιθανότητα της προσβολής των ανδρών από καρκίνο του προστάτη.

Μελέτες και έρευνες από την Τζούντι Ριμπάγια-Μερκάντ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστόνης καθώς επίσης και του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση των Η.Π.Α. έδειξαν πως το λυκοπένιο, που περιέχουν εν πολλοίς οι τομάτες, μπορεί να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνες για πολλές ασθένειες.

Το λυκοπένιο καθώς διαλύεται στα λίπη, επικάθεται σε όργανα όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες και τον προστάτη. Μελέτες που ακολούθησαν έδειξαν ότι: διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να μειώσει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, ειδικά στα προαναφερθέντα όργανα, βοηθά στην αποφυγή της στεφανιαίας νόσου αλλά επεκτείνει και το προσδόκιμο όριο ζωής. Προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία βοηθώντας  στην πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος αλλά και την πρόωρη γήρανσή του.

Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση τω Η.Π.Α., στα πλαίσια μεγάλου ερευνητικού προγράμματος, γνωστού σαν Έρευνα σε Μοναχές, έδειξε πως το 70 % των μοναχών που έλαβαν μέρος σ’ αυτήν, ήταν ηλικίας 77-99 ετών, και είχαν υψηλά επίπεδα λυκοπένιου κατάφεραν να ζήσουν μέχρι το τέλος της μελέτης, αντίθετα μόνο το 13 % απ’ όσες είχαν χαμηλότερα επίπεδα επέζησαν.

Νεώτερη μελέτη στην Αυστραλία, έδειξε πως το λυκοπένιο μαζί με τη βιταμίνη Α βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Οι εθελόντριες μοναχές που έλαβαν μέρος στη μελέτη κατανάλωναν καθημερινά 16 mg λυκοπένιου, τα οποία περιέχονται σε:

  • 7-8 (ανάλογα με το μέγεθος) φρέσκες τομάτες

Σε παρασκευάσματα από τομάτες η ποσότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος-λόγω συμπύκνωσης. Επίσης στις επεξεργασμένες τομάτες, βελτιώνεται η δυνατότητα απορρόφησης από τον οργανισμό. Τα 16 mg λυκοπένιου μπορούμε να τα πάρουμε από:

  • 55 gr τοματοπολτού
  • 200 ml χυμού τομάτας
  • 40 gr λιαστές τομάτες
  • 100 ml σάλτσα τομάτας

Την ίδια ποσότητα λυκοπένιου μπορούμε να την πάρουμε από:

  • 3 κόκκινα γκρέιπ φρουτ ή
  • 350 gr καρπουζιού

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να πάρουμε λυκοπένιο, χωρίς να καταστρέψουμε συγχρόνως τις περισσότερες βιταμίνες είναι :

αφήνουμε τις τομάτες σε καυτό νερό για 1′-2′ μόνο, ώστε να μην προλάβει να φθάσει η υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, τις ξεφλουδίζουμε και αφού τις ψιλοκόψουμε, τις ανακατεύουμε με λίγες λιαστές τομάτες, φρέσκο βασιλικό, ελάχιστο μηλόξυδο, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Συνοδεύουμε σπαγγέτι, σαλάτες, κινόα, ρύζι αλλά και ψημένα ψωμάκια ή παξιμάδια.

Α.Χ.