Κλασσικό γλυκό, δε λέω, αλλά πάντα λαχταριστό!

Υλικά για 1 κανονική φόρμα για κέηκ.

  • 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κουτ. γλ. μπέηκιν πάουντερ
  • 250 gr βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 4 αυγά
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κουταλιές καλό κακάο
  • 1/2 κουταλιά στιγμιαίο καφέ λιωμένο σε 1-2 κουταλιές χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1/2 φασολάκι

για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 100 gr κρέμα γάλακτος
  • 100 gr κουβερτούρα

Παρασκευή

  1. Χτυπάμε για 2′-3′ τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε 1-1 τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2′-3′- ακόμα .
  2. Προσθέτουμε το γάλα, το κακάο κοσκινισμένο(με τη βοήθεια μικρού σουρωτηριού για τσάι),τη βανίλια, το μπέηκιν και ανακατεύουμε ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  3. Αλείφουμε με βούτυρο τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με κακάο.
  4. Ψήνουμε για 40′ περίπου, στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
  5. Όταν βγάλουμε το κέηκ από το φούρνο, καλό είναι να το αφήσουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα (η σχάρα του φούρνου είναι μια χαρά) και όταν κρυώσει αρκετά το καλύπτουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.

σάλτσα σοκολάτας

Ζεσταίνουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε επάνω στην κομματιασμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα, χωρίς να τη χτυπάμε,για να γυαλίσει και τη χρησιμοποιούμε χλιαρή.

Α.Χ.