Το αϊολί είναι μια σάλτσα που μοιάζει πολύ με τη μαγιονέζα σε υφή και παρασκευή, με τη διαφορά ότι τα σκόρδα την κάνουν πολύ χαρακτηριστική σε γεύση.

Ταιριάζει τέλεια με βραστές πατάτες και παντζάρια αλλά και με άλλα βραστά, ψητά ή τηγανιτά λαχανικά και σαλάτες.

Υλικά

  • 6-8 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο πικάντικη θέλουμε τη σάλτσα)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1-2 κρόκοι από βιολογικά αυγά
  • 1-2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ξύδι και λεμόνι σε συνδυασμό
  • 300 ml περίπου παρθένο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Παρασκευή

  1. Λιώνουμε τα σκόρδα στο μίξερ ή στο γουδί μαζί με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το ξύδι και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε σιγά- σιγά το λάδι, μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο και γυαλιστερό μείγμα.
  4. Βάζουμε το αλατοπίπερο που θέλουμε και το αποθηκεύουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 5 ημέρες περίπου.

Α.Χ.