Home Uncategorized Αντιδιαβητικές τροφές. Συνεχίζοντας την παράδοση. Άννα Κανέλλου.

Ο διαβήτης είναι μία από τις ασθένειες της εποχής μας. Κακή ή λάθος διατροφή, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, κληρονομικότητα, στρες είναι οι σοβαρότερες αιτίες του. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πολυφαγία, πολυδιψία, πολυουρία . Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται από τις πιο ύπουλες ασθένειες, γιατί στα πρώτα στάδια δεν έχει ιδιαίτερα εμφανή συμπτώματα. Ο τακτικός αιματολογικός έλεγχος, αλλά και η παρατήρηση σε μικρές αλλαγές των συνηθειών μας, μας οδηγούν στη διάγνωση. Η πρόληψη με άσκηση και προσεκτική διατροφή, μειώνουν τον κίνδυνο  εμφάνισης του διαβήτη αλλά και οι παραδοσιακές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του. Σε συνεργασία πάντα με το γιατρό μας αλλά και απλές, εύπεπτες τροφές, μαγειρεμένες ελαφρά, στον ατμό ή ωμές μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

1. Άφθονα χορταρικά εποχής: σαλάτα με σκόρδο, μαϊντανό και λαδολέμονο χτυπημένο μαζί. Για παράδειγμα, λάχανο,τριμμένο καρότο, κρεμμυδάκια, σκόρδο, μαϊντανό και λαδολέμονο είναι πολύ ωφέλιμη σαλάτα για τους διαβητικούς. ( Ο μαϊντανός εξουδετερώνει τη μυρωδιά του σκόρδου).

Οι αγκινάρες, όσο υπάρχουν, ωμές ή ατμόβραστες, σκέτες, πασπαλισμένες με άνηθο, σκόρδο και λαδολέμονο, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, καθώς επίσης και λίγο ζουμί από βραστά κοτσάνια αγκινάρας με λεμόνι.

2. Το ταχίνι είναι φάρμακο για τους διαβητικούς. Χτυπημένο με λίγο νερό και λεμόνι για το πρωί, σε σαλάτες ή σε σούπες για το μεσημέρι ή το βράδυ για όσο διάστημα επιθυμούμε.

Επίσης οι νιφάδες βρώμης, το ζουμί από βρασμένο κριθάρι,τα ψητά κρεμμύδια με μανιτάρια.

3. Πράσσα με λίγο αναποφλοίωτο ρύζι ή σκέτα με λαδολέμονο ωμό. Το πράσσο αν μασηθεί καλά το βράδυ, βοηθά το έντερο να λειτουργήσει καλά.

4. Τα βραστά κολοκυθάκια, με ωμό λαδολέμονο, σκόρδο και μαϊντανό.

5. Κρεμμυδόνερο: σε 1 l νερό βάζουμε από βραδύς 2-3 χαραγμένα κρεμμύδια. Το νερό αυτό το πίνει ο πάσχων, στη διάρκεια της ημέρας, μακρυά από τα γεύματα.

6. Το φαγόπυρο είναι ένας σπόρος (ψευδοδημητριακό) που στη Ρωσσία χρησιμοποιείται για το ζάχαρο. Παρασκευάζεται βραστό σαν πιλάφι, σε σούπες με πράσσα και λαχανικά. Το φαγόπυρο το βρίσκουμε σαν σπόρους, νιφάδες ή αλεύρι.

7. Γκρέιπ φρουτ: για 10 τουλάχιστον μέρες πίνουμε χυμό με μια κουταλιά ταχίνι.

8. Χυμός ώριμου νεραντζιού, για 1 εβδομάδα (όποιος αντέχει την πίκρα του).

9. Βατόμουρα, εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C.

10. Τριμμένη ωμή πατάτα σε σαλάτα. Μπορούμε ακόμα να την στίψουμε νε γάζα και να πιούμε το χυμό, νηστικοί, το πρωί για 1 εβδομάδα.

11. Ταραξάκο, πικρά ραδίκια. Όταν βράζουμε τα χόρτα κρατάμε και πίνουμε το ζωμό τους.

12. Ρεικόμελο.Λέγεται ότι το μέλι από ρείκι βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση του σακχάρου. Κάθε πρωί, 1 κουταλάκι του γλυκού σε χλιαρό νερό ή σε αφέψημα μαντζουράνας.

13. Κανέλλα. Το μαγικό συστατικό της είναι μια ουσία που λέγεται MHCP. Πρόκειται για υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη, η οποία μιμείται τη δράση της ινσουλίνης.

Βότανα

Η μαντζουράνα με τακτική χρήση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Βάζουμε 2-3 κλαδάκια φρέσκιας μαντζουράνας ή 1 κουταλάκι ξερή, σε 1 ποτήρι νερό, το αφήνουμε να πάρει μόνο 1 βράση, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10′. Το πίνουμε καθα πρωί, νηστικοί.

Δενδρολίβανο

Αλόη: πίνουμε κάθε πρωί, νηστικοί, 3 κουταλιές της σούπας σε 1 φλυτζανάκι νερό. Προσοχή στους διαβητικούς γιατί μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τη δόση της ινσουλίνης.

Μέταλλα

Το χρώμιο έχει άμμεση επίδραση στον κυτταρικό μεταβολισμό. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της ινσουλίνης και την αποφυγή συσσώρευσης ζαχάρου στο αίμα. Υπάρχει στον ανθό του θυμαριού, το σιτάρι, τη μαγιά της μπύρας, το αραβοσιτέλαιο ψυχρής έκθλιψης,τα μύδια, το γαρύφαλλο (μπαχαρικό).

Άννα Κανέλλου

Οδηγός διατροφικής θεραπείας.

Α.Χ.