Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 4. Επιδόρπια / Γλυκά [ Aιχμαλώτησα τη μυρωδιά του Καλοκαιριού, σ’ ένα βάζο με μαρμελάδα σύκο!

Όταν μάζεψα παραπάνω σύκα, απ’ όσα μπορούσαμε να καταναλώσουμε, συνειδητοποίησα ότι δε θα προλάβουμε να τα ευχαριστηθούμε φρέσκα και αποφάσισα να κρατήσω τη γλύκα και τη διακριτική μυρωδιά τους για το Χειμώνα (αν προλάβουν να μείνουν), σε μια μαρμελάδα. Μ’ αρέσει να βρίσκω μεγάλα κομμάτια στις μαρμελάδες κι έτσι δε λιώνω τα σύκα , τα κόβω μόνο στη μέση.

Υλικά

  • 1 κιλό καθαρισμένα και κομμένα στη μέση ώριμα σύκα
  • 400 gr ζάχαρη
  • 100 gr γλυκό κρασί
  • 7-8 γαρύφαλλα
  • χυμό από 1/2 λεμόνι και 1 μικρό κομμάτι φλούδα

Παρασκευή

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό να βράσουν και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στη μέση  όταν αρχίσει ο βρασμός.
  2. Αφαιρούμε τον αφρό και αφήνουμε τα σύκα για 3 τέταρτα περίπου, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συχνά.
  3. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη προσθέτουμε το χυμό και την αφήνουμε ανακατεύοντας για 5′ ακόμα.
  4. Κατεβάζουμε και γεμίζουμε 2 βάζα 500 gr περίπου. Κλείνουμε, βάζοντας ένα κομμάτι λαδόκολλα βρεμένο με λίγο κονιάκ ή όποιο αλκοόλ έχουμε στο στόμιο και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.

TIPS

  • Η ποσότητα της ζάχαρης φαίνεται λίγη, αλλά τα σύκα είναι πολύ γλυκά φρούτα.
  • Με τη  μαρμελάδα σύκου, μπορούμε να συνοδεύσουμε γιαούρτι, παγωτό αλλά και να φτιάξουμε ενδιαφέρουσες σάλτσες βινεγκρέτ.

Α.Χ.