Mαζί με το Φθινόπωρο και το σχολείο, έρχονται και οι φίλες μας οι ψείρες.
Όσοι έχουν μικρά παιδιά, γνωρίζουν πολύ καλά τον ετήσιο πόλεμο με τις ψείρες, που επιβαρύνει τα πιτσιρίκια μας με ατελείωτα χημικά και κάνει τα νεύρα μας “κορδέλλες” μόλις δούμε να εμφανίζονται οι πρώτες φαγούρες.
Για αντιμετώπιση και πρόληψη η Άννα Κανέλλου προτείνει:
α΄συνταγή
Σε 75 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε
25 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου
25 σταγόνες αιθ. έλαιο λεβάντας
13 σταγόνες αιθ. έλαιο γερανιού
12 σταγόνες αιθ. έλαιο ευκάλυπτου
β’ συνταγή
Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε
35 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree
32 σταγόνες αιθ. έλαιο λεβάντας
33 σταγόνες αιθ. έλαιο δενδρολίβανου
Τρόπος χρήσης
Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά και τα αποθηκεύσουμε σε σκούρα μπουκάλια, βάζουμε το λάδι στις ρίζες των μαλλιών και ιδιαίτερα γύρω από τα αυτιά και τον αυχένα. Αφήνουμε το λάδι στο κεφάλι για 1 ώρα περίπου και χτενίζουμε τα μαλλιά με το ειδικό λεπτό χτενάκι, φροντίζοντας να το καθαρίζουμε κάθε φορά για να μην μεταφέρονται πάλι οι ψείρες και οι κόνιδες (αυγά) στα μαλλιά.
Επαναλαμβάνουμε για 2 φορές την ημέρα ώσπου να καθαρίσει το κεφάλι. Παίρνουμε υπ’ όψιν μας ότι οι κόνιδες κάνουν 1 κύκλο 15 ημερών μέχρι να εκκολαφθούν και να βγουν οι νέες ψείρες. Ακόμα κι αν φύγουν οι ψείρες από τα μαλλιά χρειάζεται να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά από 2 εβδομάδες, ώστε να καλύψουμε την πιθανότητα να έχουν γεννηθεί νέες.
Για πρόληψη βάζουμε λίγες σταγόνες από το ίδιο λάδι στις ρίζες των μαλλιών, 2 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα, μετά το λούσιμο.
Άννα Κανέλλου
Ακόμα ένας τρόπος που χρησιμοποιείται τελευταία, είναι η χρήση παρασκευασμάτων για τα μαλλιά που περιέχουν σιλικόνη. Η σιλικόνη είναι υλικό χωρίς αντενδείξεις για παιδιά και εγκύους. Απλώνουμε το πρoϊόν, το αφήνουμε όσο μπορούμε περισσότερο και λούζουμε τα μαλλιά χτενίζοντάς τα πολύ καλά με το ειδικό χτενάκι. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2 μέρες για 1 15ήμερο. Η σιλικόνη εγκλωβίζει τη ψείρα και μη μπορώντας να αναπνεύσει …..μας αφήνει μέρες!
Α.Χ.