Home οικολογικά νέα Ανοιχτός κώδικας [οpen source] Πως θα αποξηράνουμε το άγριο θυμάρι.

Όπου κι αν πας το Καλοκαίρι στην Ελλάδα θα βρεις διάφορες ποικιλίες θυμαριού. Αν είμαστε τυχεροί και το πετύχουμε ανθισμένο, μαζεύουμε ανθούς για όλο το χρόνο, προσέχοντας να μην κακοποιούμε το φυτό για να ζήσει και να επαναλάβει την ανθοφορία του.

Δεν υπάρχει καλύτερη μυρωδιά απ’ αυτήν των αποξηραμένων θυμαρίσιων  ανθών, δε συγκρίνεται με τη μυρωδιά του φρέσκου θυμαριού του εμπορίου, που έγινε μόδα και κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως μυρίζει πραγματικά. Τα στοιχεία που περιέχει επίσης είναι πολύ περισσότερα , μια και δεν έχει καλλιεργηθεί σε ελεγχόμενα χώματα , με νερό και λιπάσματα. Όταν αναφερόμαστε στις ιδιότητες του θυμαριού, μιλάμε πάντα για αυτό που βρίσκουμε στη φύση. Δεν είναι τυχαία η διαφορά της μυρωδιάς του καλλιεργημένου με το άγριο θυμάρι. Οφείλεται στη ποσότητα αλλά και την ποιότητα των  ελαίων που περιέχει η οποία εξαρτάται από το τρόπο καλλιέργειάς του.

Ο τρόπος που αποξηραίνουμε το θυμάρι είναι πολύ απλός. Αυτό που πρέπει κατ’ αρχάς να φροντίσουμε , είναι να σεβαστούμε το φυτό όταν συλλέγουμε τους ανθούς του. Προσέχουμε να μην το ξεριζώσουμε και ή “τσιμπάμε” με τα δάχτυλα τους ανθούς φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετούς στο κάθε φυτό ή κόβουμε μερικά κλαδιά με μαχαίρι ή κλαδευτήρι, χωρίς να το καταστρέψουμε. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τα φυτά για να μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους και να παρέχουν στα έντομα και εμάς τις “υπηρεσίες” τους.

  • Αφού συλλέξουμε τους ανθούς ή τα κλαδιά, τα αφήνουμε μέσα σε μεγάλο ταψί , σε σκοτεινό και ευάερο σημείο να ξεραθούν τελείως, περίπου για 4-5 ημέρες.
  • ‘Οταν δούμε ότι τρίβονται εύκολα στο χέρι μας, μεταφέρουμε μικρές ποσότητες σε σουρωτήρι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μέσα σ’ αυτό. Φροντίζουμε εξ αρχής να βάλουμε ένα ταψί κάτω από το σουρωτήρι, ώστε να πέφτουν εκεί τα τρίμματα από το θυμάρι.
  • Με λίγη υπομονή, τρίβουμε με τη παλάμη στον πάτο του σουρωτηριού, τα πιο χονδρά κομμάτια, μέχρι να μη μείνει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο μικρά ξυλαράκια από τα κλαδιά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το θυμάρι και το αφήνουμε πάλι για 1-2 μέρες σε σκιερό σημείο μέχρι να στεγνώσει τελείως.
  • Αποθηκεύουμε το αποξηραμένο θυμάρι σε γυάλινα βάζα και το έχουμε μέχρι τον επόμενο χρόνο που θα συλλέξουμε τους φρέσκους ανθούς.

Οι διάφορες τάσεις της εποχής, μας οδηγούν πολλές φορές στο να υποβαθμίσουμε γνωστές συνήθειες και παλιές τακτικές. Στην ίδια λογική, έγιναν μόδα τα φρέσκα καλλιεργημένα βότανα και μυρωδικά και κοντεύουμε να ξεχάσουμε τις μυρωδιές και τα οφέλη από τα άγρια και αποξηραμένα.Όσο μακριά κι αν ζούμε από τη φύση, στη πραγματικότητα είναι πάντα δίπλα μας και δε χρειάζεται τίποτε παραπάνω από μικρές βόλτες στην εξοχή για να ανακαλύψουμε τα δώρα της και να έρθουμε πιο κοντά στη δική μας πραγματική φύση.

Δείτε ακόμα:

Θυμάρι. Ένα φάρμακο στην κουζίνα μας.

Νησιώτικα ρεβύθια με θυμάρι.

Α.Χ.

 

  • http://www.facebook.com/NIKOS.JANGOS ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

    ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΓΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΥΜΑΡΙ…ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΓΙΡΙΑ.

    • sofarebel

      Η γεύση που δίνει στα φαγητά είναι μοναδική!!!! που είναι τα Μπαγίρια?

  • Pavlos Kitsis

    Ευχαριστώ για το υπέροχο άρθρο! Ακριβώς έχουμε τα ίδια πιστεύω. Η δουλεία μου ειναι περισυλλογή μόνο άγριων βοτάνων. Ξεκίνησα μία τεχνική περισυλλογης θυμαριού και ρίγανης με το χέρι χωρίς να κλαδεύω τα φυτά απλά με τα δάκτυλα μαζεύω ανθούς και φύλλα. Ακούγετε χρονοβόρα αλλα με υπομονή έρχονται και τα αποτελέσματα. διαλέγω με προσοχή τα πιο οραία μερη του φυτου και όταν τελειώσει μέρα φεύγω με καθαρό προιόν που θέλει στέγωμα. Θα ήθελα να μου πείτε πως σας φένετε ο τροπος περισυλλογης μου και αν καπου κάνω κάποιο λάθος. Ευχαριστώ και καλή χρονιά!