Home οικολογικά νέα Tα νέα της Γης Μεταλλαγμένες Πεταλούδες Βρέθηκαν στη Φουκουσίμα

Η έκθεση σε ραδιενεργά στοιχεία στο περιβάλλον προκάλεσε γενετικές μεταλλάξεις σε πεταλούδες στην Ιαπωνία, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου «Ryukyus», που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».

Δυο μήνες μετά το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, τον Μάρτιο του 2011, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών συνέλεξε 144 ενήλικες πεταλούδες του είδους (Zizeeria maha) από 10 διαφορετικές τοποθεσίες στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων και η Φουκουσίμα.

Συγκρίνοντας τις μεταλλάξεις ανάμεσα στις πεταλούδες που προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι τοποθεσίες με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας φιλοξενούσαν πεταλούδες με πολύ μικρότερα φτερά και ασυνήθιστα μικρά μάτια.

Εκτρέφοντας τις πεταλούδες που συνέλεξαν σε εργαστήρια οι ερευνητές παρατήρησαν πολλά γενετικά προβλήματα, τα οποία δεν είχαν παρουσιαστεί στο αρχικό τους δείγμα, όπως για παράδειγμα δυσμορφία στις κεραίες, καθώς και μεταλλάξεις στα πόδια και τα φτερά.

Με απλά λόγια, οι επόμενες γενιές πεταλούδων, που προέρχονταν από αναπαραγωγή του αρχικού δείγματος στο εργαστήριο, εμφάνιζαν περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα.

Έξι μήνες αργότερα, οι επιστήμονες συνέλεξαν και πάλι ενήλικες πεταλούδες από 10 διαφορετικές περιοχές.

Όπως διαπίστωσαν, αυτή τη φορά ο ρυθμός μετάλλαξης στις πεταλούδες της Φουκουσίμα ήταν διπλάσιος συγκριτικά με το δείγμα που είχε συλλεχθεί από την ίδια περιοχή δυο μήνες μετά το ατύχημα.

Οι επιστήμονες απέδωσαν τον υψηλότερο ρυθμό μετάλλαξης στην κατανάλωση μολυσμένης τροφής, αλλά και στις μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό των γονέων, που πέρασαν στις επόμενες γενιές.

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα έντομα ήταν πολύ ανθεκτικά στη ραδιενέργεια», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Joji Otaki, επικεφαλής της μελέτης.

«Με αυτή την έννοια τα αποτελέσματα μας ήταν απρόσμενα», προσέθεσε ο ερευνητής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.econews.gr/

Αναρτήθηκε την 16 Aug στην κατηγορία Tα νέα της Γης
Tags:
  • http://www.facebook.com/NIKOS.JANGOS ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

    ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.