Home Uncategorized Η γνώμη των Διατροφολόγων για τη Β12 (κοβαλαμίνη).

Τι είναι η Β12;

Η Β12 είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η αποκρυπτογράφησή της έγινε το 1964. Παρ’ότι ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά μόνο 3 μg (μικρογραμμάρια), η ζωή δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς αυτή.

Ποιός είναι ο ρόλος της Β12 στον οργανισμό;

Συνεργάζονται με τη φολασίνη στο μεταβολισμό και την αιματοποίηση.

Συντελεί στο διαχωρισμό των κυττάρων και κατ’ επέκταση στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμβάλλει στην κατασκευή γενετικού υλικού και γονιδίων.

Έχει το σημαντικότερο ρόλο στην προστασία των νεύρων διότι είναι ο “πρωτομάστορας”στην κατασκευή των υγρών και λιπαρών στρωμάτων επάνω τους.

Συμμετέχει στη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη,νοραδρεναλίνη,ντοπαμίνη) και μαζί με τη φολασίνη διατηρούν ισορροπία στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά: έρευνες έδειξαν ότι το 1/4 των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, είχαν έλλειψη της Β12 και της φολασίνης.

Ενεργοποιεί και διατηρεί τα επίπεδα της φολασίνης με την οποία συνεργάζονται σχεδόν σε όλες τις παραπάνω λειτουργίες.

Διατηρεί την ικανότητα της μνήμης και βοηθά στη συγκέντρωση. Σε μελέτες και πειράματα με ομάδες ηλικιωμένων ατόμων, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είχαν επαρκείς ποσότητες Β12, είχαν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Αλτσχάιμερ. Το 70 % όσων νοσούν από Αλτσχάιμερ έχουν έλλειψη της Β12.

Που βρίσκεται  και πως απορροφάται η Β12;

Η Β12 παρότι είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μπορεί και αποθηκεύεται στο ήπαρ, όπου παραμένει για 10- 15 χρόνια,  εφόσον ο οργανισμός παίρνει κατά καιρούς ζωικές τροφές-αυγά, γάλα, κρέας, ψάρι. Η Β12 βρίσκεται στις ζωικές τροφές και κυρίως στα οστρακόδερμα σε ποσότητες από 27 μg-5 μg/ 100 gr τροφής, στα αυγά και σε τυροκομικά προϊόντα από 3μg-0,5μg/100 gr τροφής, σε απειροελάχιστες ποσότητες στα ξινά λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και στη μπύρα 0,14 μg/100 gr.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν υπάρχει έλλειψη της Β12- τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 65 χρόνων περίπου- επειδή χρειάζονται μικρές ποσότητες και ο οργανισμός έχει την ικανότητα να την αποθηκεύει.

Οι βιταμίνες περνούν εύκολα στο σώμα από τη βλεννογόνο του εντέρου. Η Β12 όμως εξαιτίας της δομής της, χρειάζεται κάποιον πρωτεϊνικό μεταφορέα (intrinsic factor), o οποίος βρίσκεται στα νεώτερα και υγιεί άτομα, ούτως ή άλλως στο στομάχι. Προσαρτίζεται στη Β12 και καταφέρνει να περάσει στο αίμα μέσω του εντέρου.

Συνέπειες της απουσίας Β12 και αποκατάσταση.

Όσο μεγαλώνουμε η παραγωγή πρωτεϊνικών μεταφορέων στο στομάχι μειώνεται και η λειτουργία του εντέρου δυσκολεύει. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μη μπορεί να γίνει σωστά η απορρόφηση της Β12. Σε άτομα που πάσχουν από εντερικές διαταραχές και ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος (νόσος του Crohn) επίσης είναι συχνή η απουσία της Β12. Σε άτομα που έχουν αφαιρέσει μέρος του εντερικού σωλήνα ή του στομάχου, στους πάσχοντες από HIV, στους διαβητικούς, σε άτομα με ασθένειες του παγκρέατος και σε όσους παίρνουν επί χρόνια φαρμακευτικές αγωγές για χοληστερίνη, ρευματοπάθειες, αντιόξινα, κ.λ.π., η έλλειψη της Β12 είναι φανερή. Οι επί χρόνια αυστηρά χορτοφάγοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έλλειψης της Β12, επειδή η πρόσληψή της γίνεται μόνο από ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μετά από 10 χρόνια αυστηρής χορτοφαγίας το συκώτι καταναλώνει όσες ποσότητες Β12 είχε αποθηκεύσει.

Οι συνέπειες της απουσίας της Β12 είναι:

Κόπωση και αδυναμία.

Πτώση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και συχνές επιμολύνσεις.

Δύσπνοια μια και μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Πόνοι στο σώμα και διαταραχές στις αισθήσεις της αφής και της όσφρησης.

Ανεξήγητος φαινομενικά κνησμός στις πατούσες και στις παλάμες.

Επιθετικότητα, αίσθηση φόβου, κατάθλιψη και γενικά δυσκολία στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Προβλήματα στη μνήμη, εμφάνιση συμπτωμάτων Αλτσχάιμερ, αδυναμία συγκέντρωσης.

Χλωμά και ασπρισμένα χείλη και ούλα.

Πέφτουν τα επίπεδα αιμογλαβίνης και ανεβαίνουν της ομοκυστεΐνης.

Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει εγκαίρως πριν τα προβλήματα γίνουν μη αναστρέψιμα. Η συχνή εξέταση και η συνεργασία με το θεραπευτή είναι επιβεβλημένη. Η πρόσληψη της Β12 μπορεί να γίνει ή από τις τροφές ή από συγκεκριμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Για τους αυστηρά χορτοφάγους κυκλοφορούν σκευάσματα που προέρχονται από ζυμώσεις πάνω σε παντζάρια κι έτσι μπορούν να υποστηρίζουν τις απόψεις τους προστατεύοντας συγχρόνως την υγεία τους. Oι δοσολογίες εξαρτώνται από τις ατομικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του καθενός.

Οι συντελεστές του Greenchef δεν μπορούν να έχουν επιστημονική γνώμη επί του θέματος είναι όμως υποχρεωμένοι να παραθέτουν και τις δύο θέσεις. 

Η γενική άποψη των συνεργατών είναι ότι η υγιεινή ζωή-επιλογή καλής διατροφής, απουσία φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών, απουσία καπνού και μολυσμένης ατμόσφαιρας, απουσία αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, απουσία άγχους και στρες, ψυχική και σεξουαλική υγεία-διατηρεί τις ισορροπίες που χρειάζεται ο οργανισμός για να είναι υγιής.

Α.Χ.

 

  • http://www.facebook.com/NIKOS.JANGOS ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΟΥΧΑ.
    :)
    ΕΙΝΑΙ ΖΥΜΩΜΕΝΟ “ΠΟΤΟ” ΟΠΩΣ Η ΜΠΥΡΑ.

    • sofarebel

      Δεν το ήξερα…