Το Καλοκαίρι τα άγρια χόρτα δεν υπάρχουν. Οι πίτες όμως ήταν το φαγητό που μπορούσαν να μεταφέρουν εύκολα στις δουλειές τους , τα υλικά επίσης-αλεύρι, τυρί, αυγά και καλλιεργούμενα τοπικά χορταρικά- υπήρχαν σχεδόν πάντα στο σπίτι όλων, έτσι ακόμα και το Καλοκαίρι οι χορτόπιτες ήταν από τα αγαπημένα παρασκευάσματα των Ηπειρωτών αλλά και των περισσότερων κατοίκων της Ελληνικής υπαίθρου.

Υλικά

για τη ζύμη

  • 500 gr αλεύρι
  • 4 κουταλιές ξύδι ή ρακί
  • 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • χλιαρό νερό περίπου 1 1/2 φλυτζάνι
για τη γέμιση
  • 1 κιλό βλίτα, σέσκουλα και σπανάκι
  • 1-2 ψιλοκομμένα πράσα
  • 5-6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 2/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 300 gr κατσικίσια φέτα
  • 2 αυγά
  • αλατοπίπερο
  • 1 χούφτα τραχανά
Παρασκευή 
  1. Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  2. Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 10′. Τα στίβουμε με το χέρι να φύγουν τα υγρά τους και τα ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ανοίγουμε 4-6 λεπτά φύλλα και αφού λαδώσουμε το ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα ελαφρά λαδωμένα, τη γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
  4. Χαράσουμε την πίτα, καταβρέχουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε για 40′-50′ στους 170 βαθμούς περίπου.
Βάγια Πανοπούλου