Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Ελληνική Παραδοσιακή φασολάδα.

Συνηθίζουμε ν΄αφήνουμε τα ξερά φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε εάν τα βάλουμε να βράσουν για 1′ και τ’ αφήσουμε μέσα στο ζεστό νερό για 1 ώρα. Αλλάζουμε το νερό και τα μαγειρεύουμε κανονικά.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 300 gr ξερά φασόλια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο σέληνο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 2-3 φρέσκες τομάτες πολτοποιημένες ή 250 gr έτοιμη σάλτσα
  • αλατοπίπερο
  • προαιρετικά 1 καυτερή πιπεριά 
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • προαιρετικά 2 σφηνάκια ρύζι ή φαγόπυρο

Παρασκευή

Αφού μείνουν τα φασόλια στο νερό, τ’ αφήνουμε για 1 ώρα – ή όσο χρόνο χρειάζονται – να βράσουν. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τ΄αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν. Προτιμάμε να βάλουμε το λάδι προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην καταστραφούν τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία του με τον βρασμό.

Για να συμπληρώσουμε τα αμινοξέα που λείπουν από τις πρωτεΐνες των οσπρίων προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος 2 σφηνάκια ρύζι ή φαγόπυρο, 10′ περίπου, πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά.

TIPS

Δοκιμάστε να στάξετε μερικές σταγόνες λεμόνι και να πασπαλίσετε τη φασολάδα σας με λίγη καπνιστή πάπρικα.

Εάν περισσέψουν φασόλια για την επόμενη μέρα μπορούμε να τα σουρώσουμε καλά από τα υγρά και να φτιάξουμε νόστιμα μπιφτέκια, που με μια πράσινη σαλάτα θα μας δώσουν πάλι ένα πλήρες γεύμα.

Δείτε ακόμα:

Κεφτεδάκια από φασόλια και μυρωδικά.

Κούπες με γέμιση από φασόλια.