Home οικολογικά νέα Ανοιχτός κώδικας [οpen source] Dr Steve Manion.Eναλλακτική επουλωτική κρέμα.

Necessity is the mother of invetion, είναι το moto του χειρούργου ορθοπεδικού Steve Mannion. H ανάγκη δηλαδή, είναι η μητέρα της εφεύρεσης.

Ο dr Steve Mannion, αφιερώνει το μισό χρόνο του σε χώρες του πλανήτη, όπου οι οικονομικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών αλλά και άλλων θεραπευτικών μέσων, δουλεύοντας για τον Ερυθρό σταυρό και τους Γιατρούς χωρίς σύνορα . Με ελάχιστα μέσα και με ότι ανά περίπτωση του προσφέρεται , πρέπει να αντιμετωπίσει απλά ή πιο πολύπλοκα ιατρικά θέματα. Η ιδιαιτερότητα στη περίπτωσή του είναι ότι καταφέρνει και βγάζει σε πέρας τις δυσκολίες που του προκύπτουν, χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές του γνώσεις σε συνδυασμό με παραδοσιακές πρακτικές αλλά και ένα εξαιρετικά “ανοιχτό¨μυαλό. Έτσι λοιπόν ή ανάγκη (λόγω έλλειψης μέσων) τον οδήγησε στη σοφή απόφαση, να μην παραβλέπει παραδοσιακές τεχνικές αλλά να τις φιλτράρει μέσα από την επιστημονική του γνώση και να καταφέρνει να παίρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ευρισκόμενος στο Μαλάουι, όπου οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν  τους κατοίκους  στα 43 χρόνια περίπου μέσο όρο θνησιμότητας, βρέθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση, να πρέπει να αντιμετωπίσει χωρίς φάρμακα και με ελάχιστα μέσα, ανατομικές αναπηρίες, ασθένειες αλλά και απλές πληγές. Εύστροφος και επιστημονικά καταρτισμένος, συνδύασε για ακόμα μια φορά τη γνώση του και την παράδοση , με αποτέλεσμα εκτός από σπουδαίες επιτυχίες στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, σε σχέση με τη ραιβοποδία, για τις οποίες έχει γίνει γνωστός στον ιατρικό κόσμο, κατάφερε να αντιμετωπίσει χωρίς φάρμακα,πληγές και έλκη κατακλίσεων με υλικά που μπορούσε να βρει εύκολα αλλά και οικονομικά.

Η βασική ιδέα ήταν οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού, που το χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για επούλωση στις πληγές. Ένα μικρό βάζο όμως κόστιζε 35€, όταν οι ετήσιες απολαβές δεν ξεπερνούν τα 400€. Έτσι αντικατέστησε το μέλι με τη ζάχαρη και πρόσθεσε βαζελίνη για να θωρακίζει τη ζάχαρη και να μην απορροφάται και γλυκερίνη για να κάνει την αλοιφή πιο εύπλαστη, 2 υλικά που λόγω συνηθειών του τοπικού πληθυσμού υπήρχαν σε αφθονία και ήταν οικονομικά. Οι υδατάνθρακες της ζάχαρης αφυδατώνουν τους μικροοργανισμούς, ότι ακριβώς συμβαίνει και με του μελιού κι έτσι αποφεύγονται ή αποκαθίστανται μολύνσεις , ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αναπλάσει τα προσβεβλημένα σημεία.

  • ζάχαρη
  • βαζελίνη
  • γλυκερίνη

ήταν τα υλικά της επουλωτικής κρέμας του dr Steve Mannion, ο οποίος  κατάφερε να αντιμετωπίσει μ’ αυτήν βαθιά έλκη κατακλίσεων.

Μετά τις δυσκολίες που συνάντησε στο να αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες και οι γιατροί-μάγοι τις γνώσεις του στην ιατρική αλλά και τις αντίστοιχες δυσκολίες που αντιμετώπισε από τους δυτικούς γιατρούς για τις εναλλακτικές θεραπευτικές προτάσεις του, ανέφερε χαρακτηριστικά , ότι όσον αφορά τη νοοτροπία και τη δυσκαμψία των δυτικών γιατρών στο να  δουν με πιο ανοιχτό νου άλλες θεραπευτικές τεχνικές, δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους μάγους συναδέλφους τους.

Καλό είναι λοιπόν να μην αγνοούμε τις παλιές γνώσεις και να φροντίζουμε να τις συνδυάζουμε με τις νεώτερες φροντίζοντας να ενημερωνόμαστε αλλά και να μην ξεχνάμε.

Για όσους ενδιαφέρονται, να αναφέρουμε ότι ο dr Steve Mannion, παίρνοντας υπόψιν του παλιές τεχνικές αποκατάστασης της ραιβοποδίας, κατάφερε να θεραπεύει ασθενείς σε πολύ μικρή ηλικία χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις με τη μέθοδο Ponseti, γεγονός που για άλλη μια φορά συνάντησε δυσκολίες στην αποδοχή από τους Άγγλους συναδέλφους του, μέχρι να περάσει καιρός και οι αποδείξεις υποχρεωτικά να ανακάμψουν τις αμφισβητήσεις τους.

To κείμενο βασίστηκε στο ντοκυμαναίρ του B.B.C. Superdoctors

A.X.