Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Φασολάκια καναρίνια από την Αμαλιάδα.

Είχα ακούσει να τα λένε κίτρινα φασόλια, σαν Καναρίνια πρώτη φορά τα άκουσα, αλλά αυτά είναι κάτασπρα. Αναρωτήθηκα αν είναι φασόλια “αλμπίνοι”.  Απ’ ότι μου είπε ο παραγωγός είναι πολύ παλιά, παραδοσιακή ποικιλία που την καλλιεργούσαν κυρίως στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία. Τα μαγείρεψα με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς να προσθέσω πατάτες ή κολοκυθάκια, παρά μόνο λίγη πιπεριά, για να καταλάβω τη γεύση τους. Ήταν πεντανόστιμα, πιο γλυκά από τα γνωστά πλατιά μπαρμπουνοφάσολα και πιο σαρκώδη. Αν τα βρείτε μην τα αγνοήσετε, βοηθάμε έτσι και στην ποικιλία των καλλιεργειών.

Υλικά για 2 μερίδες

  • 500 gr φασολάκια
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 τομάτες pommodoro σε κύβους
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλατοπίπερο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/3 από μια κανονική πράσινη πιπεριά
  • 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
Παρασκευή
  1. Καθαρίζουμε με το μαχαίρι γύρω-γύρω τα φασολάκια.
  2. Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και προσθέτουμε τα φασολάκια.
  3. Τα περνάμε κι αυτά για λίγο από το λάδι και προσθέτουμε αλατοπίπερο, ζάχαρη, τις τομάτες και 1 ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40′ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα, αν έχουμε ζωμό λαχανικών ακόμα καλύτερα.
Α.Χ.