Green Chef Food Hacking. Cheese cake με μελιτζάνες και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 3. Κυρίως Πιάτα [vegan] Food Hacking. Cheese cake με μελιτζάνες και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Εύκολη και εντυπωσιακή παρασκευή για όσους μπορεί να αμφισβητούν τις νοστιμιές της χορτοφαγικής κουζίνας.

Υλικά για 4 μερίδες

για τη βάση

  • 2 κρίθινες παξιμαδοκουλούρες
  • 4 λιαστές τομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι φρεσκοαποξηραμένο θυμάρι
  • αλατοπίπερο
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

 

για την “κρέμα”

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 gr ανθότυρο
  • 150 gr φορμαέλα ή άλλο καπνιστό τυρί
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 4 κουταλιές τριμμένη πικάντικη κεφαλογραβιέρα
  • αλατοπίπερο

για τους Vegan: αντικαθιστούμε τα τυριά με 250 gr τριμμένο καπνιστό τόφου

 

για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κόκκινα κρεμμύδια
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • αλάτι
  • 3 κουταλιές μπαλσάμικο
Παρασκευή
βάση
Τρίβουμε στο μίξερ τα παξιμάδια να γίνουν σκόνη. Πολτοποιούμε τα τοματάκια, το σκόρδο, την πιπεριά, προσθέτουμε τα αλεσμένα παξιμάδια, το αλατοπίπερο, το λάδι και το θυμάρι, Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλατοπίπερο.
Στρώνουμε σε τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 cm ή σε ατομικά τσέρκια ή φόρμες.
“κρέμα”
Ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες στο γκριλ ή στα μάτια της κουζίνας μέχρι να καούν εξωτερικά. Αφαιρούμε τις φλούδες και λιώνουμε το εσωτερικό με το πιρούνι.Αφαιρούμε τα σποράκια αν υπάρχουν. Τρίβουμε στον τρίφτη τη φορμαέλα ή το τόφου και λιώνουμε με το πιρούνι καλά τον ανθότυρο. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το αλατοπίπερο. Ελέγχουμε τη γεύση, τη θέλουμε απαλή, καπνιστή, αλλά όχι ανάλατη. Στρώνουμε το μείγμα επάνω στη βάση, πασπαλίζουμε με την τριμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′ μέχρι να ροδίσει το τυρί.
καραμελωμένα κρεμμύδια
Ώσπου να ψηθεί το “cheese cake”, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, και τα περνάμε από το τηγάνι  μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.Για να προλάβουν να μαλακώσουν χωρίς να καούν, προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι νερό. ‘Οταν στεγνώσουν από υγρά, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και τ’ αφήνουμε να καραμελώσει ελαφρά η ζάχαρη. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και αφήνουμε να εξατμισθεί.
Όταν βγάλουμε το φαγητό απ’ το φούρνο, αφήνουμε για 20′ να τραβήξει και σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια στην επιφάνεια.
Α.Χ.