Home Featured Χορτοφαγική Διατροφή Για Καλύτερη Διάθεση!

Χορτοφαγική Διατροφή Για Καλύτερη Διάθεση!

Μπορεί η κατανάλωση κρέατος να είναι επιζήμια για τη διάθεση και την ψυχική σας υγεία; Υπάρχει κάποιος λόγος που ο  χορτοφάγος φίλος σας είναι τόσο ενεργητικος και εύθυμος όλη την ώρα; Η τελευταία διατροφική έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει επιστημονική εγκυρότητα σε αυτές τις παρατηρήσεις.


Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος το Φεβρουάριο από τον Bonnie Beezhold σε διατροφική εφημερίδα. Στην έρευνα συμμετείχε μία τυχαία ομάδα κρεατοφάγων, το αποτέλεσμα ήταν ότι όλοι έδειξαν βελτίωση στη διάθεση τους  μετά από μόλις δύο εβδομάδες χωρίς κόκκινο κρέας ή  πουλερικά στη διατροφή τους.

Γιατί το κρέας επηρεάζει αρνητικά την διάθεση ;
H κρεατοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε σε αραχιδονικό οξύ (ω-6) σε σύγκριση με την χορτοφαγική διατροφή. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αραχιδονικού οξέος, που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα πουλερικά, προωθεί αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Τα υψηλά επίπεδα στο αίμα του αραχιδονικού οξέος, σε σχέση με το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ωμέγα-3) έχει συνδεθεί με κλινικά συμπτώματα της κατάθλιψης.  Ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν το οξειδωτικό στρες, τα υψηλά επίπεδα των ωμέγα-6 στη σύγχρονη διατροφή  κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μια πιθανή λύση σε αυτή την ανισορροπία των ωμέγα στη διατροφή σας θα μπορούσε να είναι η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές όπως καρύδια και λιναρόσπορος, που παρέχουν τα οφέλη των ωμέγα-3 με χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα-6.

Ενώ οι χορτοφάγοι έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα των δύο ωμέγα λιπαρών  οξέων, έχουν επίσης πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών.  Οι χορτοφάγοι ως εκ τούτου μπορεί να μην χρειάζονται τόσο πολλά ωμέγα λιπαρά οξέα για να τους προστατεύτουν από το οξειδωτικό στρες.

Ενώ πολλή συζήτηση γίνεται για την ιδανική διατροφή που θα βοηθήσει στη  βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, αυτό το πεδίο της έρευνας αναμφίβολα θέτει ένα άλλο ενδιαφέρον επιχείρημα, ότι η αποχή από το κρέας μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη γενική υγεία σωματική και ψυχική.

Δείτε και άλλα θέματα για την χορτοφαγική διατροφή