Home συνταγές 6. Ζύμες Φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά.
Υλικά
  • αυγά ή νερό ανάλογο
  • 900 γρ. περίπου σκληρό αλεύρι ή 450 γρ σκληρό και 450 γρ ολικής άλεσης ή αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1/2 φλυτζάνι ψιλό σιμιγδάλι ή αλεύρι για το αλεύρωμά τους
  • 1 κουταλιά αλάτι

Παρασκευή

  1. Κάνουμε λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε τα αυγά ή το νερό και το αλάτι.
  2. Κάνουμε αρκετά σφιχτή τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή ώρα να “ξεκουραστεί”.
  3. Ανοίγουμε φύλλα -αν δεν έχουμε μηχανή, με το χέρι-στο πάχος που επιθυμούμε, αλλά όχι πολύ χονδρά και τ’ αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν (αν έχει ζέστη τ’ αφήνουμε πολύ λίγο για να μην τρίβονται όταν θα τα κόβουμε). Κατόπιν κόβουμε-με το ρολό που κόβουμε την πίτσα ή το μύλο των ζυμαρικών ή μ’ ένα κοφτερό χωρίς δοντάκια μαχαίρι, στο σχήμα που θέλουμε:
  •  λαζανάκια κομμένα σε μικρά τετράγωνα
  • ταλιατέλες
  • φαρφάλες (σαν μικρά παπιγιόν)
  • λαζάνια (με φάρδος 6-7 cm και μήκος περίπου 10) ή
  • γεμιστά ζυμαρικά όπως τα ραβιόλια
  • λιγκουίνι
  • χυλοπίτες
  • αν έχουμε μηχαή για ζυμαρικά μπορούμε να φτιάξουμε και σπαγγέτι

Αφού αλευρώσουμε τα ζυμαρικά με λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή αλέυρι- για να μην κολλάνε μεταξύ τους- ή τα βράζουμε αμέσως για 1-2 λεπτά μόνο ή τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν και τα αποθηκεύουμε για λίγο καιρό.

TIPS

  • Τα φρέσκα ζυμαρικά, τα βράζουμε πάντα πολύ λίγη ώρα -όχι πάνω από 1 -2 λεπτά, σε αλατισμένο νερό που βράζει . Καλό είναι επίσης να τα βράσουμε ανά μερίδα για να μην κολλήσουν.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά βότανα της επιλογής μας-1/2 ματσάκι για κάθε δόση που τα χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τα αυγά ή φυσικά χρώματα με παντζάρια,, τομάτα, σπανάκι,κ.λ.π.

Α.Χ.

Αναρτήθηκε την 26 Jun στην κατηγορία 6. Ζύμες
Tags: