Το υπερικό είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές και επουλωτικές του ιδιότητες. Μαζεύουμε τα άνθη του, τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Με τον υπερικό φτιάχνουμε το γνωστό βαλσαμόλαδο αλλά και βάμμα και αφέψημα.
Παρασκευές και Θεραπευτικές ιδιότητες.
Βαλσαμόλαδο: Βάζουμε 200 gr ανθούς υπερικού σε 500 gr μηδέν οξύτητας ελαιόλαδο ή ηλιαίλεο ψυχρής έκθλιψης (στα καταστήματα με υγιεινές τροφές). Το αφήνουμε στον ήλιο για 15 ημέρες σε κλειστό σκουρόχρωμο μπουκάλι και κατόπιν το σουρώνουμε και το αποθηκεύουμε καλά σφραγισμένο. Καλό είναι να το χρησιμοποιούμε την ίδια χρονιά.
Επουλώνει καψίματα, χτυπήματα και βοηθάει στη θεραπεία των αιμοροΐδων. Βάζουμε σε ένα ξυλάκι γάζα, τη βουτάμε στο λάδι και περνάμε εξωτερικά και με προσοχή εσωτερικά, τις αιμοροΐδες. Λέγεται ότι ενεργεί μέσα σε 3 μέρες.
Άλατα, ρευματοπάθειες, ισχυαλγίες: κάνουμε εντριβή με βαλσαμόλαδο.
Για παθήσεις στομάχου, εντέρων, συκωτιού: παίρνουμε απ’ αυτό το λάδι 6-7 σταγόνες σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα, 15 λεπτά πριν το φαγητό, για 1 εβδομάδα.
Βάμμα υπερικού: Σε 500 gr ρακή βάζουμε 100 gr ανθούς, σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και το αφήνουμε για 20 ημέρες στον ήλιο.
Αφέψημα: 1 κουταλιά ξερό βότανο σε 1 ποτήρι νερό να πάρει 2-3 βράσεις και να το αφήσουμε για 10 λεπτά σκεπασμένο. Σουρώνουμε και πίνουμε 10 λεπτά πριν το φαγητό. Έχει γεύση στυφή και πικρή. Λέγεται ότι βοηθά στο συκώτι, και στους πνεύμονες. Είναι ισχυρό διουρητικό, αντιπυρετικό, ευεργετικό σε δυσπεψία, ξινίλες, αεροφαγία.
Προσοχή στα άτομα με υπέρταση.
Άννα Κανέλλου