Τα σύκα του Ιούνη βρίσκονται στη καλύτερη φάση τους για να γίνουν γλυκό του κουταλιού.

Υπάρχουν 2 ειδών συκές : η θηλυκή και η αρσενική .

Η αρσενική είναι αυτή που γονιμοποιεί με τη γύρη της την θηλυκή  και βοηθάει να δέσουν οι καρποί.

Αν είμαστε τυχεροί και μπορέσουμε να βρούμε μια αρσενική συκιά θα έχουμε περίφημα σύκα για το γλυκό μας, αν όχι όμως μπορούμε και με της θηλυκής . Άλλωστε ποιος θα μας ζητήσει το λόγο;

‘Ολο και κάποια συκιά θα βρεθεί στο δρόμο μας. Ας μην την αγνοήσουμε…

Υλικά

  • 30 σύκα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 10 γαρύφαλλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 ποτηράκι γλυκόζη
  • ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
Παρασκευή
  1. Πλένουμε και κάνουμε μια τρύπα σε κάθε σύκο απ’ την κορφή προς την ουρίτσα, πέρα ως πέρα, για να μπορούν ν’ αποροφήσουν σιρόπι και τα βράζουμε για 1 τέταρτο περίπου.
  2. Όταν τα κατεβάσουμε , τα σουρώνουμε ,τα βάζουμε πάλι σε νερό και τ’ αφήνουμε για 1 ημέρα αλλάζοντάς το  για 6-7 φορές τουλάχιστον μέχρι να ξεπικρίσουν.
  3. Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη μέχρι να γίνουν σιρόπι και κατόπιν βάζουμε μέσα τα σύκα αφού τα έχουμε στύψει ελαφρά.
  4. Επειδή τα σύκα θα βγάλουν μπόλικο νερό και θα αραιώσει πάλι το σιρόπι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν δέσει πάλι το σιρόπι.
  5. Τ αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη, οπότε προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, τα βράζουμε άλλη μια φορά , μέχρι να γίνει το σιρόπι, έτσι ώστε όταν ρίχνουμε 1 σταγόνα πάνω σε κρύα επιφάνεια να γίνεται σαν αραιό μέλι και κατεβάζουμε .
Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το κλείνουμε πριν κρυώσει.
TIPS
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα στον τελευταίο βρασμό.
  • Αντί για κανελογαρύφαλλα  μπορούμε να βάλουμε βανίλια.

A.X.