Home συνταγές 9. Σάλτσες / ζωμοί Σπιτικό ξύδι από κρασί .

Το ξύδι γίνεται με ζύμωση που συνεχίζεται σε μη σταθεροποιημένο κρασί, με τη βοήθεια μυκήτων που παίρνουμε με διάφορους τρόπους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει το ξύδι είναι ο αέρας, η κατάλληλη θερμοκρασία (μεταξύ 18-35 βαθμών C) και οι ζυμομύκητες .

Κατ’ αρχάς όμως χρειαζόμαστε κρασί. Όποιο κρασί έχει αρχίσει να ξινίζει (σίγουρα δεν ήταν σταθεροποιημένο) ή δε μας αρέσει ιδιαίτερα ή περισσεύει και μπορούμε να το μαζεύουμε σε κάποιο μπουκάλι γι’ αυτή τη δουλειά-είπαμε δεν πετάμε τίποτα- μας κάνει!  Η καλύτερη περίπτωση βέβαια είναι να βρούμε κρασί χωρίς χημικά από κάποιο γνωστό μας.

α΄τρόπος: με “μάνα” από βαρέλι κρασιού 

Ο πιο γνωστός τρόπος είναι με τα κατακάθια του βαρελιού από παλιό κρασί.

Προσθέτουμε στο κρασί κατακάθι αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1/10 . Αν έχουμε δηλαδή 1 κιλό κρασί, προσθέτουμε 1 μικρή χούφτα κατακάθι αραιωμένο σε 100 gr νερού.

Βάζουμε το μείγμα σε ανοιχτό μπουκάλι και φροντίζουμε να μην το γεμίσουμε μέχρι επάνω ώστε η επιφάνεια που θα αερίζεται να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και το αφήνουμε σε μέρος που αερίζεται και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που είναι μεταξύ 18-35 βαθμών για 40 ημέρες περίπου.

Όταν δοκιμάζοντάς το, αποφασίσουμε ότι μας κάνει, κρατάμε λίγο για να το έχουμε για “μάνα” για το επόμενο ξύδι μας, και το ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία όχι πάνω από 45-50 βαθμούς για να σταθεροποιηθεί. Πολλοί όμως αποφεύγουν αυτή τη διαδικασία γιατί λένε πως όσο μένει το ξύδι ζωντανό γίνεται καλύτερο.

Σ’ αυτήν τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε εστραγκόν ή άλλο μυρωδικό που θα χαρακτηρίσει αργότερα την μυρωδιά του. Το αποθηκεύουμε και φροντίζουμε ν΄ανοίγουμε το μπουκάλι πότε-πότε.

β΄τρόπος: με  ξύδι

Αφού ζυγίσουμε το κρασί που θέλουμε να μετατρέψουμε, προσθέτουμε ξύδι καλής ποιότητας αραιωμένο με νερό πάλι σε αναλογία 1/10.

π.χ. 1 κιλό κρασί με 50 gr ξύδι και 50 gr νερό

Κατά τ’ άλλα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την προηγούμενη.

γ΄τρόπος

Παλιότερα για να γίνει ζύμωση χρησιμοποιούσαν συμπυκνωμένο νερό από βρασμένα μακαρόνια ή φασόλια, πάλι στην αναλογία 1/10 και με την ίδια διαδικασία.

Παραδοσιακές φαρμακευτικές εφαρμογές του ξυδιού.

Παραδοσιακά το ξύδι το χρησιμοποιούσαν στον υψηλό πυρετό πίνοντας ένα ποτήρι νερό με 1-2 κουταλιές ξύδι ή κάνοντας κομπρέσες στο μέτωπο με πανί εμποτισμένο σε ξυδόνερο.

Λέγεται όμως ότι βοηθάει και στην αντιμετώπιση του άσθματος, της αρθρίτιδας και της παχυσαρκίας,  πίνοντας για πολλές μέρες νερό με 2 κουταλιές ξύδι.

Επίσης μια κομπρέσα με δροσερό ξύδι ανακουφίζει στα ελαφρά εγκαύματα.

Ακόμα ένα δροσερό ποδόλουτρο με αραιωμένο ξύδι βοηθάει στη ξεκούραση και την τόνωση του κυκλοφορικού.

Α.Χ.

Αναρτήθηκε την 9 Jun στην κατηγορία 9. Σάλτσες / ζωμοί / Ανοιχτός κώδικας [οpen source]