Home συνταγές 9. Σάλτσες / ζωμοί Οι μαρινάδες στην κουζίνα.

Τις μαρινάδες τις χρησιμοποιούμε για να δώσουμε τ’ αρώματα των υλικών που βάζουμε, στα όσπρια ή τα λαχανικά που παρασκευάζουμε, για να μαράνουμε κάποια υλικά που είναι πιο σκληρά απ’ ότι θέλουμε και για να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό κάποια απ’ αυτά. Δε χρησιμοποιούμε αλάτι στα λαχανικά, αλλά δεν το παραλείπουμε στις παρασκευές της σόγιας και του τόφου.

Γρήγορες μαρινάδες.

Για σαλάτες με πράσινα λαχανικά ή για λαχανικά που πρόκειται να κάνουμε ψητά(κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, κ.λ.π.):

  • λάδι, χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού ή μηλόξυδο,πιπέρια.
  • λάδι, μέλι, ξύδι, πιπέρι.
  • λάδι, λιωμένες φράουλες, ξύσμα πορτοκαλιού.
  • λάδι, αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, κόλλιανδρο, κ.λ.π.), λεμόνι ή  μηλόξυδο, πιπέρια.
  • λάδι, λιωμένο σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, πιπέρια.
  • λάδι, ταμάρι ή σόγια σως, ρίγανη, κόλλιανδρο, πιπέρια.

Μαρινάδες για σαλάτες με όσπρια ή δημητριακά:

  • λάδι, λεμόνι ή πορτοκάλι, μηλόξυδο, πιπέρια.
  • λάδι, βότανα φρέσκα ή αποξηραμένα , χυμό λεμονιού, πιπέρια.
  • λάδι, αρωματικά(μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο), χυμό λεμόνι, πιπέρια.
  • λάδι, μέλι, μπαλσάμικο, πιπέρια.
  • λάδι, τζίντζερ, σκόρδο, πιπέρια.

 

Α.Χ.