Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Εναλλακτικά κανελλόνια με φυλλαράκια κρέπας.

Φυλλαράκια κρέπας αντί για έτοιμα κανελλόνια…

Xυλός για τα φύλλα

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά ή 1/2 κουτ. της σούπας βιολογική λεκιθίνη σόγιας
  • μια κουταλιά της σούπας λιωμένη μαργαρίνη ή σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι γάλα ή γάλα από σπόρους
  • 1 ποτήρι νερό ή 1 ποτήρι μπύρα
  • 1 κουτ. του γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1/2  κουτ. του γλυκού  ζάχαρη
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με το μίξερ και  αφήνουμε το χυλό να ξεκουραστεί και να ενεργοποιηθεί η γλουτένη για να γίνει λείος.
Υλικά
  • 2 μέτριες μελιτζάνες
  • 2 κολοκύθια
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδα
  • 1 πράσσο
  • 2 μέτριες τομάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 20 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσια
  • 4-5 λιαστά τοματάκια
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μεγάλη κουταλιά ξερό κόλιανδρο 
  • αλατοπίπερο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο παξιμάδι ολικής άλεσης
  • προαιρετικά 1 φλυτζάνι τυρί της αρεσκείας μας κομμένο σε κύβους
Αν διαλέξουμε έτοιμα κανελλόνια χρειαζόμαστε επιπλέον
  • 2 ώριμες τομάτες τριμμένες στο μίξερ
  • αλατοπίπερο 
  • 1 πρέζα ζάχαρη 
  • ελάχιστο λάδι 
  • λίγη ξερή ρίγανη και
  • χλιαρό νερό
Παρασκευή
  1. Κόβουμε σε μέτριους κύβους όλα τα λαχανικά,  ψιλοκόβουμε τις ελιές και τα λιαστά τοματάκια
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά απαλά και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν για 3 τέταρτα με 1 ώρα περίπου.
  3. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο,  προσθέτουμε το μισό τριμμένο παξιμάδι και αν θέλουμε το τυρί, ανακατεύουμε απαλά και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Ο χυλός είναι έτοιμος και μπορούμε να φτιάξουμε τις κρέπες.
  5. Αλοίφουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο ή λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά (αν είμαστε αρχάριοι).
  6. Ρίχνουμε μισή κουτάλα της σούπας χυλό και γυρνάμε γρήγορα το τηγάνι γύρω-γύρω μέχρι να απλωθεί το μείγμα.
  7. Περιμένουμε λίγο να ψηθεί, όχι πάνω από μισό λεπτό και τουμπάρουμε την κρέπα να ψηθεί κι απ’ την άλλη μεριά.
  8. Την βγάζουμε και την ακουμπάμε μέσα σε ταψάκι ή στον πάγκο εργασίας.
  9. Επάνω σε κάθε κρέπα απλώνουμε κατά μήκος μια γεμάτη κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε λίγο δεξιά και αριστερά για να κλείσουμε μέσα τα υλικά και ρολάρουμε για να κλείσει .
  10. Τις αραδιάζουμε τη μια δίπλα στην άλλη και πασπαλίζουμε από πάνω το υπόλοιπο παξιμάδι.
  11. Ψήνουμε στους 180 για μισή ώρα περίπου.
Για τα έτοιμα κανελλόνια
  1. Αν έχουμε διαλέξει τα έτοιμα κανελλόνια τα γεμίζουμε , τ’ αραδιάζουμε το ένα δίπλα από τ’ άλλο και ρίχνουμε τα υλικά της  σάλτσας απλώς καλά ανακατεμένα, τα σκεπάζουμε με το  χλιαρό νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 170 για 3 τέταρτα. Τότε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ρίχνουμε το υπόλοιπο παξιμάδι και τ’ αφήνουμε για 1 τέταρτο ακόμα μέχρι ν’ αποροφήσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
  2. Τα ίδια υλικά της σάλτσας, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τα κανελλόνια με τα φύλλα κρέπας, τα βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και τα περιχύνουμε όταν ψηθούν ή όταν τα σερβίρουμε.
Α.Χ.