Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Γύρη και τονωτικά ποτά.

Η γύρη είναι ανθόσκονη που μαζεύουν οι μέλισσες με τα πόδια τους από τους ανθήρες των στημόνων των λουλουδιών. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του γόνου των μελισσών. Χωρίς γύρη η βασίλισσα σταματά να γεννά αυγά. Η διατροφική της αξία είναι ίδια με την αξία των πρωτεϊνών για τον άνθρωπο. Είναι αζωτούχος τροφή, περιέχει λεύκωμα και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μελισσών, ενώ το μέλι είναι τροφή με πολλούς υδατάνθρακες και δίνει ενέργεια.

Υπολογίζεται ότι μια γερή κυψέλη καταναλώνει μέχρι και 30 κιλά γύρη το χρόνο. Το χρώμα της είναι ανάλογο με το χρώμα των λουλουδιών απ’ όπου συλλέγεται: από ιτιές και πεύκα έχει χρώμα κιτρινωπό, από οπωροφόρα χρυσοκίτρινο, από ρείκι και κάππαρη γκρίζο, από παπαρούνα μαύρο, από μολόχα άσπρο , κ.ο.κ.

Η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον άνθρωπο και θεωρείται από παλιά ότι είναι η μοναδική πλήρης τροφή που γνωρίζει. Θεωρείται τονωτική των αδένων και του αναπαραγωγικού συστήματος και αφροδισιακή.

Η γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες είναι από εντομόφιλα φυτά δηλαδή φυτά που χρειάζονται τα έντομα για την αναπαραγωγή τους, σε αντίθεση με τα ανεμόφιλα που γονιμοποιούνται με τον αέρα και είναι συχνά αλλεργιογόνα.

Λέγεται ότι η γύρη βοηθάει στη θεραπεία της λεύκης, είναι πολύ αποτελεσματική σε υπόταση, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, νευρική υπερκόπωση, άγχος, διάρροια, και διαταραχές του μεταβολισμού. Η γύρη από ρείκι θεωρείται αποτελεσματική στις προστατίτιδες επειδή περιέχει ψευδάργυρο και βοηθητική στη αντιμετώπιση της χοληστερίνης. Είναι κατάλληλη για αθλητές που θέλουν να έχουν μεγάλες επιδόσεις.

Όσοι παρουσιάζουν αλλεργίες καλό είναι να παίρνουν τη γύρη σε κάψουλες καθώς επίσης και όσοι έχουν πρόβλημα με υπέρταση και υπερθυρεοειδισμό καλό είναι να την αποφεύγουν.

Διατηρείται σε κλειστό βάζο, πάντα στο ψυγείο.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και νουκλεϊνικό οξύ που θεωρείται παράγοντας νεότητας. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, 15% λεκιθίνη αλλά και ένα μεταλλικό στοιχείο το βανάδιο το οποίο αναστέλλει τις εναποθέσεις της χοληστερόλης στις αρτηρίες.

α΄τονωτικό ποτό

Υλικά

  • 50 gr φρέσκια γύρη
  • 180 gr καλής ποιότητας μέλι
  • 800 gr νερό πηγής ή φιλτραρισμένο

Ζεσταίνουμε το νερό σε γυάλινο πυρέξ ελαφρά στους 35-40 βαθμούς (μπορούμε να το βάλουμε για λίγο σε χλιαρό φούρνο για να μην κινδυνεύει να σπάσει). Προσθέτουμε τη γύρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, κατόπιν βάζουμε και το μέλι και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Το βάζουμε σε γυάλινο βάζο σκεπασμένο με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 3-4 μέρες να υποστεί ζύμωση.

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι πρωί και βράδυ. Γενικά αποφεύγουμε να έρθει σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα. Κατόπιν κλείνουμε το βάζο και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Πίνουμε ένα κρασοπότηρο την ημέρα σε χρονική απόσταση από τα γεύματα.

β΄πρωινό ενεργειακό ρόφημα

  • 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου
  • 1 μπανάνα
  • 1 κουταλιά γύρη

Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ.

Άννα Κανέλλου

Aγοράστε το βιβλίο  ΟΝLINE