Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Αφιέρωμα του Περιοδικού “Madam Figaro” στην Ωμοφαγία [Αναφορά στο greenchef.gr]
  • omofagia Raw

    Για άλλη μια φορά ένας διατροφολόγος είναι πάλι ανενημέρωτος για την ωμοφαγία!
    Τι στο καλό, δεν γίνεται να μάθουν με κάποιο τρόπο ότι δεν λείπει απολύτως τίποτα από αυτή τη διατροφή και ότι πάρα πολλές γυναίκες ούσες  ωμοφάγες γέννησαν υγιέστατα μωρά?  Ότι ενήλικοι που από μικρά παιδάκια ακολούθησαν τη χορτοφαγική ωμοφαγία δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας?  Ότι η κοινωνική ζωή του ατόμου δεν εξαρτάται από το αν θα φάει μπριζόλα ή σαλάτα στο εστιατόριο?
    ¨Οτι έχουμε παγκόσμιους πρωταθλητές τριάθλου που ακολουθούν Χορτοφαγική Ωμοφαγία?  Ότι έχουμε παγκόσμιους πρωταθλητές μπόντι μπίλντιγκ?
    Και καλά δεν τους ενδιαφέρει το θέμα γιατί δεν περιμένουν βέβαια να κάνουν ωμοφάγους πελάτες, αλλά δεν είδαν μέσα από την εμπειρία τους ότι έλλειψη Β12 έχουν κυρίως οι κρεοφάγοι λόγω κακής εντερικής χλωρίδας???
    Φλώρα Παπαδοπούλου εκ γενετής χορτοφάγος, υγιέστατη και αισίως 53 ετών.

    • greenchef

       Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σας επί της ουσίας αλλά για μένα μετράει η μεγάλη εικόνα, δλδ το ότι σε μία χώρα όπου οι χορτοφάγοι είναι η μεγαλύτερη μειοψηφία πόσο μάλλον οι ωμοφάγοι, ένα περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας προτρέπει τους αναγνώστες του να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή έστω και σαν δίαιτα έστω και αν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις. Πιστεύω ότι το να είμαστε απόλυτοι οδηγεί σε απομόνωση και επικροτώ κάθε προσπάθεια διάδοσης της χορτοφαγίας.
      Νίκος Γαϊτάνος

      • omofagia Raw

        Αγαπητέ κύριε Νίκο, συμφωνώ με την προσπάθεια του περιοδικού και με όσες προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα για την διάδοση της Χορτοφαγίας και προσωπικά είμαι ευγνώμων διότι έχω ωφεληθεί πολύ. Αλλά στο θέμα της αλήθειας είμαι απόλυτη. Έχουμε καθήκον ότι και αν πιστεύουμε, να βλέπουμε την αλήθεια και μόνο και όχι να συντασσόμαστε με ανακρίβειες που ανακυκλώνονται συνεχώς από τις εφημερίδες και τα περιοδικά χωρίς να μιλάει κανείς διότι στο τέλος αυτές οι ανακρίβειες γίνονται οι καινούργιες αλήθειες για τους νέους. Και τότε φταίμε εμείς που δεν μιλήσαμε.
        Φλώρα Παπαδοπούλου

        • greenchef

          Αυτή είναι η ουσία, οι νέοι!! Στην Ελλάδα ζήτημα αν 1 στους 1000 νέους έχει έστω ακούσει την λέξη ωμοφαγία, προσωπικά σε όποιον έχω μιλήσει για ωμοφαγία με ρωτάει αν εννοώ το sushi…!!Εγώ δεν μπορώ να μπω και καθε σπίτι και να μιλήσω για την χορτοφαγία, περιοδικά όπως το Μ.F μπορούν! H χορτοφαγία ωμοφαγική ή μη είναι θύμα του marketing, οι εταιρείες με κρέατα βγάζουν και προϊόντα για χορτοφάγους, μας λένε ότι θέλουμε να ακούσουμε π.χ. το ταχίνι στην πραγματικότητα επεξεργάζεται σε περισσότερους από 70 βαθμούς για να μπορέσει να αποδώσει τα έλαια, το σιρόπι αγάβης είναι πολυεπεξεργασμένο βιομηχανοποιημένο προϊόν, το πραγματικό σιρόπι αγάβης απομυζάται από τον ανθό του φυτού είναι πανάκριβο και δεν κυκλοφορεί ευρέως λόγω κόστους. διαβάστε σχετικά άρθρα:
          http://articles.chicagotribune.com/2008-03-23/features/0803190502_1_agave-fructose-corn-syrup
          http://nourishedkitchen.com/when-natural-foods-arent-natural-agave-nectar/
          http://www.livestrong.com/article/475166-double-danger-of-high-fructose/
          http://voices.yahoo.com/agave-syrup-safe-sugar-alternative-sweetly-masked-2348361.html?cat=5
          http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/07/02/Agave-A-Triumph-of-Marketing-over-Truth.aspx
          http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/30/beware-of-the-agave-nectar-health-food.aspx
          http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/03/can-this-popular-alternative-sweetener-spike-uric-acid-into-the-danger-zone.aspx
          To σιρόπι σφενδάμου έχει ph 6.0, η σάλτσα σόγιας 6.5, φαγόπυρο 6.5,φύτρα σιταριού 6.00, ξερή καρύδα 6.5 όπως και η βρώμη!
          Η συντήρηση των οσπρίων ακόμα και των βιολογικών στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται από “πιστοποιημένες βιολογικές” χημικές ενώσεις!!!
          Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σαν καταναλωτές δεν μπορούμε να ξέρουμε όλη την αλήθεια και έστω και άθελα μας πέφτουμε σε ανακρίβειες.

          • greenchef

             ξέχασα πριν να αναφέρω ότι το σιρόπι αγάβης ακόμα και το αγνό, όπως και το σιρόπι σφενδάμου δεν είναι ωμά προϊόντα αλλά μαγειρεμένα

          • omofagia Raw

            Αγαπητέ Νίκο δεν έχω καταλάβει τι σχέση έχει το ταχίνι το σιρόπι και τα άλλα με αυτά που έγραψα για τους διατροφολόγους σε σχέση με το τι γράφουν για τους χορτοφάγους γενικά και ειδικά για τους βήγκαν είτε τρώνε ωμά είτε όχι? Στο θέμα των  νέων φυσικά και δεν γνωρίζουν την ωμοφαγία διότι είναι καλά για την ωμοφαγία αρχίζουν όλοι να ενδιαφέρονται και να ρωτάνε όταν αρρωστήσουν. Θα πρέπει να έχει σοβαρό λόγο κάποιος για να σκεφτεί να αλλάξει τη διατροφή που μεγάλωσε με αυτή.
            Είναι γνωστά από τους ωμοφάγους τα όσα γράφεις για κάποια υλικά όπως το ταχίνι το σιρόπι αγάβης κ.λ.π όμως δεν μπορούν όλοι να αγοράσουν π.χ. έναν αποχυμωτή νέας τεχνολογίας ώστε να κάνουν το δικό τους σπιτικό ταχίνι χωρίς χημικά.
            Επίσης το ιδανικό γλυκαντικό γνωρίζουμε ότι είναι η στέβια στη φυσική της μορφή (πράσινη) αλλά δεν αρέσει σε όλους συνεπώς ο καθένας κάνει τους συμβιβασμούς του.
            Και βεβαίως συμφωνώ ότι οι άνθρωποι κυρίως των πόλεων που δεν έχουμε πρόσβαση σε φυσικές πηγές τροφής έχουμε το πρόβλημα να μην γνωρίζουμε  όλη την αλήθεια για το τι τρώμε όση καλή διάθεση και να έχουμε.
            Απλά προσπαθούμε ο καθένας από την πλευρά του να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.
            Στο θέμα των δημητριακών τα στοιχεία που γράφεις έτσι είναι όμως να ξέρεις ότι τα βγάζουν πάντα σε ωμό (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). Όταν ψήνεται όμως αλλάζει η συστασή του προς τα κάτω.
            Όπως και να έχει ένας αρχαίος φιλόσοφος έλεγε ” ότι όταν δυο άνθρωποι διαφωνούν ή μιλάνε για διαφορετικά πράγματα ή μιλάνε άλλη γλώσσα διότι η αντικειμενική πραγματικότητα είναι μια.”
            Συνεπώς δεν θεωρώ ότι διαφωνούμε κάπου.
            Εύχομαι μια καλή ημέρα!