Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία ΚΟΜΠΟΥΧΑ (kombucha) και ΚΕΦΙΡ

Ενδεχομένως να την ξέρετε και ως «τσάι της Μαντζουρίας». Όσοι τη χρησιμοποιούν της αποδίδουν τόσες ιδιότητες που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να απαριθμηθούν. Στην πραγματικότητα, οι «θαυματουργές» ιδιότητες της κομπούχα έφτασαν στο δυτικό κόσμο από την Ανατολή και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα μέσω της εμπειρικής χρήσης, καθώς δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί επιστημονικές έρευνες που να τις επιβεβαιώνουν.

Τι είναι η κομπούχα
Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι). Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων, προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό όσων πάσχουν από ασθένειες του ανοσοποιητικού, μια άποψη ωστόσο που δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, καθώς δεν έχουν ακόμα διεξαχθεί σχετικές έρευνες.

Τι μας προσφέρει
Η κομπούχα -και κάποιες άλλες τροφές, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ- περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες. Από βιταμίνες, περιέχει όλες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, που τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχει ακόμα και βιταμίνη C, που είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, το γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, τα αμινοξέα, που είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και από τα οποία παράγονται ζωτικής σημασίας ένζυμα και άλλα, εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, οργανικά οξέα.

Προϋποθέσεις για να τη δοκιμάσετε
Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε κομπούχα, ιδιαίτερα αν πάσχετε ή υποπτεύεστε ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια. Χυμό κομπούχα δεν πρέπει
να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Πού θα την αναζητήσετε
Δεν είναι πολύ εύκολο να βρείτε μύκητα κομπούχα στο εμπόριο. Κάποια μεγάλα και εξοπλισμένα καταστήματα βιολογικών ειδών φέρνουν κατά καιρούς και ενδεχομένως μπορείτε να τον παραγγείλετε. Ένας άλλος τρόπος είναι να τον παραγγείλετε μέσω του Διαδικτύου. Το καλύτερο από όλα, βέβαια, είναι να σας τον χαρίσει κάποιος φίλος. Πάντως, θα βρείτε στα βιολογικά προϊόντα έτοιμο ρόφημα κομπούχα, σε περίπτωση που δεν βρίσκετε το μύκητα ή δεν έχετε χρόνο να το παρασκευάσετε μόνοι σας.επίσης η ομάδα μας έχει
σχεδόν μέλη σε όλη την ελλάδα που απολαμβάνουν την ευργετική της δράση απο ότι μας
λένε .


Πώς θα την καταναλώσετε
Ξεκινήστε πίνοντας μισό ποτήρι νερού χυμό κομπούχα την ημέρα. Καλύτερη ώρα για να πιείτε το ρόφημα κομπούχα είναι το πρωί. Μετά από μία εβδομάδα, προσθέστε μισό ακόμη ποτήρι νωρίς το βράδυ. Αυξήστε σταδιακά τη δοσολογία, μέχρι να φτάσετε στα 3 ποτήρια ημερησίως. Η αποτοξινωτική δράση του
ροφήματος θα φανεί απο την πρώτη εβδομάδα .
φίλοι μιλάνε για θαύματα που έκανε στον οργανισμό τους και την ενέργεια που τους
έδωσε ξανά.
Κομπούχα μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε και για την παρασκευή διάφορων
καλλυντικών συνταγών.βλέπε βιβλίο (ginder frank)

Πού επιδρά
Από τη βιβλιογραφία που αναφέρεται στην κομπούχα και μέσα από τις σχετικές σελίδες του Διαδικτύου (αριθμούν μερικές χιλιάδες) προκύπτουν μια σειρά από ιδιότητες τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα σας επιβεβαιώσουν όσοι γνωστοί και φίλοι τη χρησιμοποιούν.
• Αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βαρέων μετάλλων.
• Ρυθμίζει και εξισορροπεί τη λειτουργία του ήπατος.
• Ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
• Βοηθά την πέψη, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
• Αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος και του άσθματος.
• Βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών.
• Βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
• Λειτουργεί γενικά ως θαυμάσιο τονωτικό του οργανισμού.
O Ginder Frank Αναφέρει στο βιβλίο του οτι στην βραζιλία οι γυναίκες βάζουν κομπούχα
στα πόδια για την κυταρίτιδα.

Φτιάξτε κομπούχα μόνοι σας
Θα χρειαστείτε
• Ένα ανοξείδωτο δοχείο περίπου 5 λίτρων
• Μια καθαρή, αποστειρωμένη πετσέτα ή ένα τουλπάνι, αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίγεται γύρω από το χείλος του δοχείου
• Ένα μεγάλο ελαστικό επίδεσμο( τουλι με λάστιχο) (για να συγκρατήσει το ύφασμα γύρω από το δοχείο)
• Ένα θερμόμετρο (προαιρετικά)
• 4 λίτρα (+ 1 ποτήρι) βρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
• 6 φακελάκια πράσινο ή μαύρο τσάι
• 320 γρ. άσπρη ζάχαρη
• Έναν υγιή και καθαρό μύκητα κομπούχα
• 250 ml υγρό έτοιμης κομπούχα ή, εναλλακτικά, 4 κουταλάκια αποσταγμένο ξίδι
• Μπουκάλια συνολικής χωρητικότητας 4 λίτρων
• Μία κανάτα με μετρητή

Η σημασία της αποστείρωσης: Για να πετύχει η κομπούχα σας και να μην κινδυνέψει να μουχλιάσει ή να κολλήσει βλαβερούς μικροοργανισμούς, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία έχοντας καθαρίσει -και ακόμα καλύτερα αποστειρώσει- ό,τι θα χρησιμοποιήσετε και να έχετε απολυμάνει τα χέρια σας.

Προσοχή! Ποτέ μην αποθηκεύετε το υγρό της κομπούχα σε σκεύη κεραμικά, ζωγραφισμένα ή από αμμοβολημένο κρύσταλλο, καθώς τα οξέα ενδέχεται να εκλύσουν τοξικές ουσίες.

μπορείτε να το βάλετε σε μπουκάλια σκούρα αν έχετε που να κλείσουν απο πάνω με φελό η άλλο τρόπο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βράζετε 3λίτρα νερό σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ή σε ένα πυρίμαχο γυάλινο σκεύος. Μόλις το νερό πάρει βράση, το κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε 5-6 φακελακια τσαϊ(η άλλα βότανα) στα 3 λίτρα και τα αφήνετε 15 λεπτά για να βγάλουν τα “μαγικά” τους .
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, αφαιρέστε τα φύλλα τσαγιού (ή τα φακελάκια) από το υγρό και προσθέστε το στο δοχείο ζύμωσης
στην συνέχεια τη ζάχαρη 80γρ εως 100γρ ανα λίτρο και το τσάι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να γίνει σε θερμοκρασία δωματίου η το κρυώνετε με παγάκια.
Στο μεταξύ, προσθέτετε τα 3 λίτρα και το ένα επιπλέον ποτήρι νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) στο δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε για τη ζύμωση.
. Σε αυτό το σημείο, η θερμοκρασία του μείγματος μέσα στο δοχείο πρέπει να κυμαίνεται στους 20-30 βαθμούς Κελσίου. (Προσοχή! Το υγρό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό, γιατί θα «σκοτώσει» την κομπούχα σας.)
Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μύκητα κομπούχα στο υγρό και προσθέστε τα 400 ml από το έτοιμο υγρό κομπούχα Καλύψτε την επιφάνεια του δοχείου με πετσέτα ή τουλπάνι –που αφήνει τον αέρα να περνά, αλλά όχι τους μικροοργανισμούς- και στερεώστε το με ένα μεγάλο λάστιχο ή έναν ελαστικό επίδεσμο.
εγώ προτιμώ τούλι από μπουμπουνιέρες λεπτό για να παίρνει αέρα και να εμποδίζει τα ζουζούνια να μπαίνουν μέσα.
υνια.

Η ΖΥΜΩΣΗ
Τοποθετήστε το δοχείο σε ένα σημείο χωρίς υγρασία ή υπερβολική ζέστη, μακριά από μυρωςςςδιεςδιές. Το δοχείο πρέπει να μπορεί να παίρνει αέρα, ενώ δεν πρέπει να μετακινηθεί για μία περίπου εβδομάδα (μια αεριζόμενη ντουλάπα μακριά από την κουζίνα είναι ιδανική). Περίπου 1 εβδομάδα αργότερα, κάντε την πρώτη δοκιμή. Αν όλα έχουν πάει καλά, ήδη έχει δημιουργηθεί ένα «μωρό» κομπούχα στην κορυφή του μείγματος. Το μείγμα έχει έντονα όξινη μυρωδιά και η γεύση του πρέπει επίσης να είναι ελαφρώς όξινη – και όχι πια γλυκιά, αφού η ζάχαρη έχει απορροφηθεί από το μύκητα. Αν η γεύση δεν είναι η αναμενόμενη, αφήστε το 1-2 μέρες ακόμη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 2 εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμο το μείγμα, αν και συνήθως μία περίπου εβδομάδα είναι αρκετή (όσο πιο ζεστό είναι το σημείο όπου αφήνετε το δοχείο να γίνει η ζύμωση, τόσο πιο γρήγορα παρασκευάζεται). Όταν πια η κομπούχα σας είναι έτοιμη, ρίξτε το έτοιμο ρόφημα στα μπουκάλια (επειδή καλό είναι να μην περάσει αέρας μαζί με το υγρό, μεταγγίστε το πρώτα σε μία κανάτα με στενό στόμιο και από εκεί στα μπουκάλια) και κλείστε τα καλά.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΝΕΑ ΜΩΡΑ)

Με καθαρά χέρια, αφαιρέστε τον παλιό και το νέο μύκητα από το μείγμα και βάλτε τους σε ένα καθαρό πιάτο. Θυμηθείτε να κρατήσετε περίπου 250 ml από το υγρό σαν μαγιά για τη νέα κομπούχα που θα φτιάξετε στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας και τους δύο μύκητες. Μπορείτε πάντα να χαρίσετε το μικρό κομπούχα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο! (κάθε μύκητας έχει ένα κύκλο ζωής που δεν ξεπερνά τις 6 με 8 χρήσεις). Το ρόφημα που παρασκευάσατε θα είναι αφρώδες, ιδιότητα που θα ενισχυθεί αν το αφήσετε εκτός ψυγείου τις επόμενες μέρες.

υ.γ μην ακουμπάτε με μεταλικά αντεικίμενα τον μύκητα.
αν θέλετε να μην κάνετε το μείγμα για αρκετό διάστημα βάλτε το στο ψυγείο όπως και στην κατάψυξη αν θέλετε να το κάνετε μετά απο χρόνια.
μΕΤΆ ΤΗΝ ΖΎΜΩΣΗ ΕΜΦΙΑΛΏΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΉΣΤΕ 3 ΜΕ 6 ΜΕΡΕΣ ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΎΧΑ
ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΦΙΆΛΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ Η ΠΙΕΣΗ .

οι πληροφορίες που υπάρχουν εδώ ούτε αντικαθιστούν ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή.
(Εκ της ομάδας )
________________________________________________

ΚΕΦΙΡ (kefir)
Kεφίρ – Το ζωντανό ποτό

Tο «θαυματουργό» ποτό. Tο μυστικό της μακροζωίας των Kαυκάσιων. Ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Kαυκάσου αιώνες πριν. Aν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει το κεφίρ στον ανθρώπινο οργανισμό, εύκολα μπορεί να καταλάβει γιατί καταναλώνεται συστηματικά και με πάθος από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης. Παρασκευάζεται, άλλωστε, από όλα τα είδη γάλακτος που κυκλοφορούν.

Tι είναι το κεφίρ
Tο κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι. Eίναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Eκτός από το ρόφημα, όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, που μπορείτε να καταναλώσετε ως επιδόρπιο, και το οποίο περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντικότερη προβιοτική δράση από το γιαούρτι. Παρ’ όλα αυτά, το πυκνωμένο κεφίρ, αλλά και το ρόφημα, δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι, ούτε το γάλα. Ωστόσο, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Tip! Aν και βασίζεται στο γάλα, το κεφίρ είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστη ποσότητα, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.

Eυεργετικές ιδιότητες
Tο κεφίρ, που συνιστά μια πλήρως ισορροπημένη τροφή, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καθαρίζει τα έντερα και τα εξοπλίζει με ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, επειδή προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συχνά παρουσιάζουν.

Tι έχουν δείξει οι έρευνες
• Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων, αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
• Έχει διουρητικές ιδιότητες.
• Tα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
• Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του), ιδανικό για όσους αθλούνται.
• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Tο κεφίρ στην ελληνική αγορά
Tο συναντάμε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, με τη φιάλη των 500 ml να κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι. Bέβαια, οι κόκκοι του κεφίρ συνήθως δεν πωλούνται και κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, αλλά αν απευθυνθείτε σε κάποιο από αυτά, το πιο πιθανόν είναι να σας τους εξασφαλίσουν. Xρησιμοποιείται όμως και ως συστατικό σε συνταγές φαγητών, αλλά και ως ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Σε χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Φτιάξτε κεφίρ στο σπίτι σας

Tο γάλα τοποθετείται σε ένα δοχείο με τους μικρούς κόκκους που περιέχουν τους απαραίτητους μύκητες, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. Tο καλοκαίρι, όμως, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτούνται γύρω στις 12. Στη συνέχεια, στραγγίζεται και πίνεται, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου. Eάν θέλετε να συνεχίσετε την παρασκευή, προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους. Tο κεφίρ συντηρείται στο ψυγείο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη, αφού πρώτα τους έχετε πλύνει καλά. Όταν έρθει η ώρα να τους βγάλετε, αφήστε τους περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε. Yπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ελαφρά διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.
Kώστας Kαρασαββίδης.
Πηγή:
[ http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.2451.asp?mid=1]

Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, το ξέρουν καλά. Ήρθε η ώρα να το ‘ανακαλύψουν’ και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Το ‘θαυματουργό’ ποτό, το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων, το φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Καυκάσου αιώνες πριν και έκτοτε καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Αν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.

Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.

Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.

Ευεργετικές ιδιότητες

Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες

* Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
* Έχει διουρητικές ιδιότητες.
* Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
* Οι βακτηριοσύνες που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του κεφίρ έχουν φυσική αντιβιοτική δράση.
* Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
* Θεωρείται ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του).
* Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Πηγή: www.nutrimed.gr

ΚΕΦΥΡΙΟ ή ΚΕΦΙΡ (kefir)
Το κεφύριο ή Κεφίρ (kefir) είναι φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, παραδοσιακό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης (Καυκάσου, Ρωσίας, κεντρικής Ασίας), από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την πρόσθηκη κόκκων κεφυρίου, ειδικών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν τη μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού και αποτελούνται από σακχαρομύκητες, candida, γαλακτοβάκιλλους και στρεπτόκοκκους. Από αυτά οι ζύμες διασπούν τη γαλακτόζη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη, ενώ τα μικρόβια προκαλούν γαλακτική ζύμωση, η οποία προσδίδει στο προϊόν τη γεύση της γιαούρτης.

Το κεφύριο παράγεται με γάλα και κόκκους κεφυρίου στη θερμοκρασία των 20-22 βαθμών κελσίου, έχει παχύρευστη υφή και αφρίζει, όπως η μπύρα. Είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό ρόφημα, γνωστό για την ιδιαίτερα υψηλή βιολογική, διαιτητική και θρεπτική αξία. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι χαρίζει μακροζωία.

Οι κόκκοι κεφίρ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Το κεφίρ είναι συνεπώς ένα φυσικό προβιωτικό. Το κεφίρ είναι ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά. Περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Τα βακτηρίδια στο γιαούρτι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία με γιαούρτι. Το κεφίρ περιέχει περισσότερους οργανισμούς, καθώς η “κανονική χλωρίδα” κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς (αντίθετα από το γιαούρτι) που αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

Το κεφίρ εμπλουτίζει την πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης. Οι οργανισμοί του κεφίρ ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες. Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. Οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης, οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.

Το κεφίρ είναι λοιπόν προϊόν υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, C και τρώγοντας μόνο 0,45 λιτ. την ημέρα, καλύπτει την ημερήσια δόση των βιταμινών Β1 και Β2. Σύμφωνα με έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:
–Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.
–Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού
–Έχει διουρητικές ιδιότητες.
–Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
–Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες (γύρω στις 50 προσδίδει το κάθε προϊόν).
–Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
–Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
–Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
–Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το κεφίρ είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με μέλι, με φρούτα και δημητριακά. Καλύτερα να καταναλώνεται το βράδυ.

Γράφει ο Κάζης Αβραάμ (05-07-09), Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Πηγή: http://www.facebook.com/groups/kombucha.kefir

[email protected]

Διαβάστε για την ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Αναρτήθηκε την 7 Jun στην κατηγορία Διατροφή / ευεξία
  • Anna

    “κάθε μύκητας έχει ένα κύκλο ζωής που δεν ξεπερνά τις 6 με 8 χρήσεις” δεν ειναι  αληθεια αυτο. Το κομπουχα πολυχρονος και αμα τρεφεται σωστα με καινουρια δοση φρεσκο γλυκο τσαι μονο μεγαλωνει και χοντραίνει και κανει απογονους με το καιρο.

    • Magda Nikita

      καλησπερα,θα ηθελα ενα γονο κομπουχα και κεφιρ .Το e-mail μου ειναι [email protected],ευχαριστω.

  • greenchef

    Καλησπέρα Άννα, δεν έχω πολλές γνώσεις για το κομπούχα, το άρθρο είναι αναδημοσιευμένο από ένα φιλικό blog, σ’ ευχαριστώ για τις παρατητρήσεις σου!

    • Anna

      Καλησπερα greenchef! Αμα θελει καποιος μπορω να χαρισω τους απογονους κομπουχα για τι ειναι ετοιμα να αποχωρήσουν απο την μαμα :) 

      • greenchef

         Γειά σου Άννα, σε ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σου, θες να το κοινοποιήσω? Εγώ πάντως θα ήθελα ένα απόγονο :)

        • Anna

          Με χαρα, τωρα πως, μπορω να το στειλω με ταχυδρομειο ή άμα ερχοσαστε στην Κινετα, ειμαι εδω :)

      • Archsara

        Αννα το εχω πολυ αναγκη!  Θελω και εγω!  εχω σοβαρο προβλημα.  6944 160 490 θα ειμαι  ευγνομων!

      • Christiana131313

        Kαλησπέρα Άννα. Θα ήθελα κι εγώ απόγονο εάν έχεις. Tο μαιλ μου είναι [email protected]. Yπάρχει μήπως κανείς που έχει κεφίρ?

        • Στεφανος

          Καλησπερα Αννα , και Καλη Χρονια σε ολους ..
          Θα ηθελα και εγω απογονο εαν σου εχει περισεψει .
          Η εαν ξερεις που μπορω να βρω . ειναι για λογους υγειας …

        • Anna

          Καλησπερα και καλη χρονια! Να μου στειλετε την διευθυνση για να το σειλω με κουριερ και πληρωμη του παραληπτη.  Με τις καλύτερες ευχές, Αννα. 

      • Πέγκυ

        Φίλη Άννα, μήπως διαθέτεις ακόμα απογόνους; Το μέιλ μου είναι [email protected]! Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • http://www.facebook.com/giannis.thomadakis.52 Giannis Thomadakis

    Καλησπερα ειμαι απο Χανια θα μπωρουσε καποιος να μου στειλει κεφιρ αν εχει;

  • anna giotis

    Πέγκυ, καλησπερα!
    Ειμαι εκτος Ελλαδος, θα γυρισω το καλοκαιρι και να σου στειλω.
    Φιλικα, Αννα.

    • Nadia

      Άννα θα ήθελα κι εγω έναν απόγονο κομπούχα!!!

  • http://www.facebook.com/xristos.saltsidis.7 Xristos Saltsidis

    Ειμαι αθλητης πινω κεφιρ αλλα ενδιαφερομαι να ξεκινησω να φτιαχνω και κομπουχα…οποιος μπορει να μου δωσει μια ας με παρει στο 6982765236. Ευχαριστω πολυ!

  • http://www.facebook.com/elizabeta.alexandropoulou Elizabeta Angeleska Alexandrop

    katapliktiko!!!

  • Angie.Evan.

    ενδιαφερομαι κ για κεφιρ κ κομπουχα, οποιος εχει κ θελει να μοιραστει παρακαλω ας μου στειλει μεηλ ([email protected]), σας ευχαριστω πολυ.

  • organic_power

    Καλημέρα,
    έχω πολλούς απογόνους κομπούχα, εχουν γενίσει όλα μου τα δοχεία και θα ήταν πολύ κρίμα να τους πετάξω. Όποιος θελήσει, ας μη διστάσει να μου ζήτήσει!

    • Δεσποινα

      Με ενδιαφερει να αποκτήσω ένα απόγονο κομπουχα για λεπτομέρειες γράψτε στο mail mou [email protected] ευχαριστώ πολυ

    • Giwrgos Papadimitriou

      καλησπέρα, μήπως έχεις ακόμα απογόνους και μπορείς να μου δώσεις? το mail μου είναι [email protected]. σε ευχαριστώ.

    • Τόλης

      Όπως βλέπω πάει καιρός που έχει γίνει η συζήτηση αυτή αλλά ποτέ δεν ξέρεις :-). Ψάχνω εδώ και λίγο καιρό για κομποχα και αν υπάρχει ακόμα θα σας ήμουν ευγνώμων! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Το email μου είναι : [email protected]

    • Anastasia Galanou

      Καλησπέρα! Ψάχνω και εγώ για απόγονους οπότε αν μπορείς να μου δώσεις θα χαιρόμουν πολύ! Το Mail μου είναι [email protected]. Ευχαριστώ.

    • Skopelos Cycler

      Καλημερα power! Αν εχεις ακομα κομπουχα θα σου ημουν υποχρεος! Μενω σκοπελο και η αναζητηση ειναι λιγο δυσκολη. Αν θες στειλε μου στο [email protected] και σου απαντω με διευθυνση να μου το στειλεις με courier με δικα μου εξοδα φυσικα. Σε ευχαριστω προκαταβολικα!

    • ELENA

      Καλησπέρα! Έχω ψάξει σε πολλά βιoλογικά μαγαζιά με βότανα, πουθένα δεν βρίσκω κομπούχα. Όποιος διαθέτει πλεόνασμα και θα μπορούσε να μου στείλει, θα το εκτιμούσα. Το εμαιλ μου:[email protected] .
      Το αναζητώ επειγόντως καθώς τον τελευταίο χρόνο είχα επιπλοκές εξαιτίας ενός χειρουργίου κι απο τότε π΄ρεπει να παίρνω συνεχώς προβιοτικά. Επομένως κι αργά να το δεί κάποιος το μνμ, μην διστάσει να μου στείλει. Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο και τις αναλυτικότατες οδηγίες.

  • Terpandros Avlonitis

    καλησπερα .που θα βρω μυκητα για κομπουχα???

  • Ηλίας

    Καλησπερα παιδιά
    Εαν έχει κάποιος απογόνους κομπούχα ας επικοινωνήσει μαζί μου στο [email protected]
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Μαργαρίτα

    Για σου Άννα ψάχνω κι εγώ για καμπουχακι το mail μου είναι :[email protected].Ευχαριστώ…!!!!!

  • Δήμητρα

    χαίρεται, παρακαλώ ενδιαφέρομαι για γόνο κομπούχα. Το email μου είναι [email protected] και ευχαριστώ πολύ όποιον μπορεί να μου χαρίσει.

  • Αιολία

    Χαίρεται, ενδιαφέρομαι για μύκητα κομπούχα. Το mail είναι [email protected], ευχαριστώ.

  • Μίλτος Καλα

    Καλησπέρα και από μένα, βλέπω οι συζητήσεις έχουν γίνει αρκετό καιρό πριν, τυχαία έμαθα για το μύκητα kobucha άλλα μετά από μια μικρή ερευνά που έκανα δεν μπόρεσα να το βρω.. Θα χαιρόμουν πολύ αν κάποιος-α από σας μου χάριζε λίγο από τους απόγονους του, το email μου είναι [email protected].! Ευχαριστώ εκ των πρότερων!

  • ΑναστασίΑ ΑναστασίΑ

    γειά σας και χαρά σας συνοδοιπόροι
    Έχω κομπούχα μύκητα και έχει γίνει κατάμαυρος Ωστόσο τα παιδάκια που βγάζει τις τελευταίες φορές είναι σας τσιγαρόχαρτο
    Μάλλον τον έχω κρατήσει πολύ πάρα πάνω από ότι έπρεπε Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με προμηθεύσει ένα νέο μύκητα παρακαλώ θερμά

  • Spiros

    Όποιος θέλει μύκητα κομπούχα μπορεί να μου στείλει email: [email protected]