Η φάβα προέρχεται από το φυτό λαθούρι. Το λαθούρι είναι ένα είδος κουκιού, ψυχανθές, δικοτυλήδονο. Τα αλεσμένα σπέρματα του λαθουριού ή βρασμένα σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν το μαγειρικό παρασκεύασμα, γνωστό ως φάβα.
η φάβα έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελεί μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών.
Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς βοηθά και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης.
Δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αποτελεί καλή πηγή καλίου, αυτό την κάνει εξαιρετική τροφή για κατανάλωση από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως φυλλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο.
Αποτελεί άριστο υποκατάστατο του κρέατος, αρκεί να συνοδεύεται με δημητριακά όπως το ρύζι ή αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων αφού από την φάβα απουσιάζει το αμινοξύ μεθειονίνη.
Η Φάβα είναι ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης μαζί με το σταφύλι και έχουν βρεθεί αρχαία απομεινάρια στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μέγεθος της Φάβας είναι σαν ψηλό χαλικάκι με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό που κάνει τη Φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι η γεύση της και το άρωμα της.
Φάβα από λαθουρι φενεού:
Η περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε σχήμα τριγωνικό «στεφανωμένο» από πυκνά δασοβουνά, γειτονεύοντας δυτικά με το Νομό Αχαΐας και νότια με το Νομό Αρκαδίας στην καρδιά της ορεινής Κορινθίας.
Το αποτέλεσμα της επιλογής των αγνότερων υλικών της ελληνικής γης και της παραδοσιακής καλλιέργειας, είναι η γευστικότατη φάβα από λαθούρι Φενεού.