Το σπανάκι είναι λαχανικό που ήρθε από την Ασία και έμεινε στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα , μέσα απ’ τις πίτες, τις σαλάτες αλλά και τα φαγητά του ταψιού και της κατσαρόλας .
Καλή πηγή σιδήρου όχι όμως τόσο όσο έχει ακουστεί. Η φήμη του πρέπει να ξεκίνησε από ένα ορθογραφικό λάθος που έγινε στα τέλη του 19 ου αιώνα και 10πλασίαζε την περιεκτικότητά του σε σίδηρο.
Παρ’ όλα αυτά για να έχουμε όσο μπορούμε καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, καλό είναι να συνοδεύουμε το σπανάκι με βιταμίνη C από χυμό λεμονιού ή τομάτες ή ακόμα και χυμό πορτοκάλι που μπορούμε να πιούμε συγχρόνως.
Με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι ιδιαίτερα καρδιοπροστστευτικό.
Επίσης πρέπει ν’ αποφεύγουμε να τρώμε συγχρόνως τυριά , γιατί το ασβέστιο δεσμεύει το σίδηρο και έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον απορροφήσει.
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα, ή ρύζι αναποφλοίωτο
- αλατοπίπερο
- 1 μεγάλη τομάτα ή το χυμό 2 λεμονιών ή και τα δύο
- 1 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι . Το κόβουμε σε χοντρά μέρη.
- Προαιρετικά το ζεματάμε.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια , προσθέτουμε την τομάτα χονδροκομμένη και την αφήνουμε για λίγο να καεί .
- Βάζουμε το ρύζι γυρνώντας το για λίγο μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε (αν δεν το έχουμε ζεματίσει) να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το νερό , το αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού .
TIPS
- Αφού βάλουμε και το σπανάκι και αφήσουμε να εξατμιστούν τα υγρά του ρίχνουμε 1/2 ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί και συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο σπανάκι κι άλλα χορταρικά όπως λάπαθα, καυκαλήδες, μυρώνια, κ.λ.π.
Α.Χ.