Home οικολογικά νέα Tα νέα της Γης Σε κίνδυνο οι ελέφαντες λόγω της αυξημένης ζήτησης ελεφαντόδοντου

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παράνομης εμπορίας ελεφαντόδοντου σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Όπως διαπιστώθηκε, το 2009 κατασχέθηκαν περισσότερα από 14.000 προϊόντα από ελεφαντόδοντο, ενώ το 2007 είχαν κατασχεθεί 12.000 προϊόντα.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία δημοσιεύτηκαν την παραμονή της επετείου των 20 χρόνων από την παγκόσμια απαγόρευση εμπορίας ελεφαντόδοντου.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιανουαρίου του 1990 και αποτελούσε το πρώτο ελπιδοφόρο μέτρο για τη σωτηρία χιλιάδων ελεφάντων που σφαγιάζονταν για τους χαυλιόδοντές τους.

Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση της Δύσης για το ελεφαντόδοντο εκτίναξε την τιμή του από τις 150 λίρες το κιλό το 2004 στις 4.000 λίρες.

Σύμφωνα με τη Guardian, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε χρόνο σκοτώνεται το 8% με 10% των ελεφάντων της Αφρικής για να καλυφθεί η ζήτηση.

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη απειλείται και πάλι με εξαφάνιση λόγω της ανελέητης σφαγής στο βωμό του χρήματος.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ορισμένες αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Κένυα, ετοιμάζονται να ανακαλέσουν την απαγόρευση στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου.

 

econews

Αναρτήθηκε την 21 May στην κατηγορία Tα νέα της Γης / οικολογικά νέα
Tags: