Home οικολογικά νέα Tα νέα της Γης Δύο ρινοδέλφινα από τη «φυλακή» ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον

Εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες σε κόλπο στο Βαθύ της Σάμου ο Τομ, το ένα από τα δύο πασίγνωστα ρινοδέλφινα που ελευθερώθηκαν πρόσφατα για να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μετά από πολύχρονη παραμονή τους σε ενυδρείο στην Τουρκία.

Άνδρες του λιμενικού σώματος που εντόπισαν το ζώο ενημέρωσαν άμεσα το Αρχιπέλαγος και μέλη της Ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης βρέθηκαν από το πρωί δίπλα στο ρινοδέλφινο.

Θαλάσσιοι βιολόγοι του Αρχιπελάγους που βούτηξαν δίπλα στο δελφίνι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ζώο υπό παρακολούθηση, καθώς έφερε ραδιοπομπούς, και πραγματοποίησαν μία πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση της υγείας του. Συμπεραίνοντας από τις κινήσεις και την κατάσταση του σώματος του, ο Τομ δείχνει πολύ καλά στην υγεία του και φαίνεται ότι τρέφεται κανονικά.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε συνεργασία με ομάδα της οργάνωσης Born Free Foundation που έφτασε στην περιοχή συντονίζουν την επιχείρηση για να παραμείνει ασφαλές το ζώο και για την ομαλή επανένταξη στο φυσικό του περιβάλλον.

Το δελφίνι μαζί με άλλο ένα αρσενικό, τον Μίσα, ζούσαν επί σειρά ετών σε άθλιες συνθήκες σε πισίνα στο τουριστικό θέρετρο Hisaronu στα απέναντι τουρκικά παράλια. Η αιχμαλωσία των δελφινιών και η χρόνια παραμονή τους σε δελφινάριο ήταν προϊόν βίαιης ανθρώπινης παρέμβασης στη φυσική τους συμπεριφορά και είχε δημιουργήσει σχέση απόλυτης εξάρτησης με τους εκπαιδευτές τους.

Το 2010 έπειτα από διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις ακτιβιστών και συντονισμένες ενέργειες περιβαλλοντικών οργανώσεων τα δύο δελφίνια «υιοθετήθηκαν» από την οργάνωση Born Free Foundation, που ανέλαβε να τα εντάξει σε πρόγραμμα επανένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον. Έπειτα από 20 μήνες εντατικών προσπαθειών, τα δύο δελφίνια έμαθαν να κυνηγούν για την τροφή τους και να μην εξαρτώνται από την ανθρώπινη βοήθεια. Τα δύο δελφίνια αφέθηκαν πριν λίγες μέρες ελεύθερα, φέροντας ειδικούς ραδιοπομπούς και μικροκάμερες, προκειμένου να παρακολουθείται η συμπεριφορά τους. Μετά από λίγες μέρες ο Τομ βρήκε καταφύγιο στη Σάμο, ενώ ο Μίσα βρίσκεται κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.

Στόχος της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους και της ομάδας Born Free Foundation που βρίσκεται στην περιοχή με επικεφαλής τον Τζεφ Φόστερ, υπεύθυνο του προγράμματος επανένταξης είναι να παραμείνει το ζώο ασφαλές, όσο το δυνατόν μακριά από την ανθρώπινη παρουσία και να ενταχθεί σε άλλη ομάδα δελφινιών.

econews

Πηγή/Photo: ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Αναρτήθηκε την 20 May στην κατηγορία Tα νέα της Γης / οικολογικά νέα
Tags: