Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Γρανίτα φράουλας . Σπιτική συνταγή .

Βιταμίνη C, σίδηρος, κάλλιο, φώσφορος, διαιτητικές ίνες και πολλά άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κάνουν τις φράουλες σπουδαίο φρούτο για το διαιτολόγιό μας.

Αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιγηραντική είναι επίσης πολύ καλό βοήθημα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Καλό είναι να τις καταναλώνουμε στην εποχή τους και επειδή είναι από τα φρούτα που απορροφούν ιδιαίτερα τα φυτοφάρμακα μια και  εισχωρούν στη σάρκα τους, επειδή δεν έχουν φλούδα για να αφαιρεθεί, φρόνιμο είναι αν μπορούμε να διαλέγουμε φράουλες  βιολογικής καλλιέργειας.

Ο τρόπος αυτός,  για όσους δεν έχουν παγωτομηχανή, είναι ο πιο απλός και σίγουρος για να φτιάξουμε σπιτική γρανίτα με ελεγχόμενα υλικά για μας και τα παιδιά μας.

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες
  • 200 gr μέλι ή 150 gr σιρόπι αγάβης ή 1 φλυτζάνι ζάχαρη ή 1 κουτ. του τσαγιού στέβια
  • ξύσμα 1-2 λεμονιών
  • παγάκια

Παρασκευή

  1. Πολτοποιούμε τις φράουλες.
  2. Προσθέτουμε τη γλυκαντική ύλη της επιλογής μας. Εάν χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη καλό είναι να την διαλύσουμε σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό , ανακατεύοντας την για  αρκετή ώρα .
  3. Βάζουμε το ξύσμα .
  4. Μοιράζουμε τον πολτό σε θήκες για παγάκια και τον παγώνουμε στην κατάψυξη. Μπορούμε επίσης να μοιράσουμε ανά 150 gr περίπου τον πολτό σε μικρά  σακουλάκια τροφίμων και να το τοποθετήσουμε ξαπλωτά στο συρτάρι της κατάψυξης. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο παγωμένος πολτός σπάει πιο εύκολα και διευκολύνουμε το μίξερ μας. Έτσι έχουμε μοιράσει τη φράουλα σε μερίδες.
  5. Όποτε θέλουμε γρανίτα φράουλας βάζουμε στο μίξερ ή στον τρίφτη του πάγου 4 -5 παγάκια πολτού και παγάκια νερού, τα χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια.

TIPS

  • Μ’ αυτήν τη μέθοδο μπορούμε ν’ αποθηκεύσουμε στη κατάψυξη για αρκετό καιρό φράουλες που στη πορεία τις χρησιμοποιούμε σε γλυκά και σάλτσες αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και γρανίτες όταν οι φράουλες είναι εκτός εποχής.
  • Mε τον τριμμένο πάγο της φράουλας επίσης μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα κοκταίηλς και παντς φρούτων.

Α.Χ.