Σουσάμι ή σισάμι κοινή ονομασία του σίσαμου του Ινδικού.

Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τους πλούσιους σε έλαια σπόρους του.

Θρεπτικά συστατικά 

Το κύριο συστατικό των σπερμάτων είναι το μη πτητικό έλαιο που περιέχουν σε ποσοστό 44% έως 60%. Το σησαμέλαιο έχει αξιοσημείωτη σταθερότητα και είναι ανθεκτικό στην οξείδωση και στο τάγγισμα ενώ η σύνθεση του είναι ιδανική (40% ελαϊκό οξύ, 45%λινολεϊκό οξύ). Ο πλακούντας που απομένει μετά την παραλαβή του λαδιού είναι πολύ θρεπτικός (42% πρωτεϊνη), τόσο χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης) όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο καιφώσφορος). Τέλος το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, σίδηροσελήνιοπολυακόρεστα λιπαρά οξέα , μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως λιγνάνες.

(βικιπαίδεια)

ΓΑΛΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

Υλικά για 2 ποτήρια

  • 1 1/2 ποτήρι νερό
  • 3 κουτ. της σούπας σουσάμι (κατά προτίμηση αναποφλοίωτο)
  • 2-3 χουρμάδες ή 2-3 ξερά βερύκοκκα ή 2 κ.σ. σταφίδες
  • βανίλια κόκκους ή εκχύλισμα

Παρασκευή

  1. Αφήνουμε για λίγες ώρες το σουσάμι μέσα στο νερό για να έχουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά( ή αν θέλουμε το χρησιμοποιούμε  όπως είναι).
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο μικρό μίξερ και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν απαλός πολτός .
  3. Αν θέλουμε σουρώνουμε τον πολτό για να έχουμε πιο απαλό αποτέλεσμα . Μπορούμε όμως να το καταναλώσουμε και όπως είναι, αλλά αν αποφασίσουμε να το σουρώσουμε κρατάμε ό.τι απομένει στο σουρωτήρι για τη παρασκευή κάποιου γλυκού ή το τρώμε με το κουταλάκι γιατί είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Α.Χ.