Home Featured Ωμοφαγική διατροφή, επιλογή για λίγες αλλά και πολλές ημέρες.

Η ωμοφαγική διατροφή βασίζεται σε τροφές που τρώγονται ωμές ή επεξεργασμένες σε θερμοκρασία το πολύ 40 με 50 βαθμούς C.
Είναι διατροφή που υπόσχεται βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν από ημικρανίες, μέχρι διαβήτη και αρθρίτιδες.

Όπως σε κάθε είδους διατροφή είναι ανάγκη να υπάρχει ισορροπία στη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Έτσι λοιπόν καλό είναι όποιος αποφασίζει να ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα, μέχρι να μπορέσει να μάθει τι πρέπει να τρώει ώστε να μην έχει πρόβλημα υγείας λόγω έλλειψης κάποιων συστατικών, να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό διατροφολόγο.
Δεν είναι κακή ιδέα και η χρήση κάποιων καλά επιλεγμένων συμπληρωμάτων .

Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά

Σε μια ημερήσια διατροφή ανάλογα με την ηλικία ,το φύλο,το τρόπο ζωής και την εργασία αλλά και το ύψος, το βάρος του ατόμου και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες στις οποίες ζει οι θερμίδες πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 1500 και 2200 και να είναι επαρκής σε πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Πρόταση εβδομαδιαίου μενού (χωρίς τη χρήση αφυγραντήρα).

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ξυπνώντας: φρέσκο χυμό φρούτων (1-2 το πολύ, κατά προτίμηση της ίδιας κατηγορίας) ή λεμονόνερο ή υδρόμελι.

Πρωινό: μούσλι από νιφάδες βρώμης ή κοκταίηλ σπόρων μουσκεμένων σε υδρόμελι, με σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα.
Ακόμη σκόνη από ξηρούς καρπούς (2 κουταλιές της σούπας).

Δεκατιανό: 1 μπανάνα

Μεσημεριανό: τάρτα από φύτρα ρεβιθιού και σαλάτα χωριάτικη.

Απόγευμα: φρουτοχυμός ή φρούτα και τάρτα ξηρών καρπών.

Βράδυ: αβοκάντο σούπα, με 2-3 κουταλιές της σούπας φουσκωμένο πλιγούρι.

 

ΤΡΙΤΗ

Ξυπνώντας: φρέσκο χυμό φρούτων ή λεμονόνερο ή υδρόμελι.

Πρωινό: πουρές 2 μήλων με σταφίδες και 2 κουταλιές τριμμένους ξηρούς καρπούς με  κανέλα.

Δεκατιανό: 1/2 αβοκάντο με μια κουταλιά γλυκού μέλι.

Μεσημεριανό: Γεμιστά με πληγούρι και μυρωδικά,πράσινη σαλάτα με κράνμπερις.

Απόγευμα: φρουτοχυμός και τάρτα γλυκιά  ή φρούτα και τάρτα.

Βράδυ: 1 ποτήρι γάλα από αμύγδαλα και 1 μπολ με «κομπόστα» αποξηραμένων φρούτων.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ξυπνώντας: φρέσκο χυμό φρούτων ή λεμονόνερο ή υδρόμελι.

Πρωινό: μούσλι με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Δεκατιανό: μαλακό παστέλι με σουσάμι και ξηρούς καρπούς.

Μεσημεριανό: Σπαγγέτι από  κολοκύθια και καρότα με σάλτσα τομάτας και μυρωδικά.

Απόγευμα: 1 τρούφα καρύδας 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου

Βράδυ: ντοματόσουπα με πληγούρι φουσκωμένο και μυρωδικά.

 

ΠΕΜΠΤΗ

Ξυπνώντας: φρέσκο χυμό φρούτων ή λεμονόνερο ή υδρόμελι.

Πρωινό :μπανάνα με μέλι και ξηρούς καρπούς.

Δεκατιανό :αβοκάντο με μέλι.

Μεσημεριανό: πληγούρι με λαχανικά και σαλάτα λάχανο με φρούτα.

Απόγευμα:φρούτα εποχής και τάρτα.

Βραδυνό: σαλάτα με φύτρα από πολυσπόρια και πέστο μαιντανού.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ξυπνώντας: φρέσκο χυμό φρούτων ή λεμονόνερο ή υδρόμελι.

Πρωινό : γάλα από αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς με μούσλι

Δεκατιανό :1 χούφτα άψητα  αμύγδαλα

Μεσημεριανό: κεφτεδάκια από πολυσπόρια με σάλτσα τομάτας και πράσινη σαλάτα με πέστο μαιντανού.

Απόγευμα:Φρούτα εποχής και τάρτα καρύδας.

Βραδυνό: Σαλάτα με αβοκάντο και πολύχρωμα λαχανικά.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Ξυπνώντας: φρέσκο χυμό φρούτων ή λεμονόνερο ή υδρόμελι.

Πρωινό :«Κομπόστα» από αποξηραμένα φρούτα με μούσλι και μέλι.

Δεκατιανό:Μπανάνα ή 2 μήλα.

Μεσημεριανό:μπιφτέκια από φύτρα και μυρωδικά με πράσινη σαλάτα.

Απογευματινό:Φρούτα και τάρτα ή τρουφάκια.

Βραδυνό: Σούπα με αγγούρι και αβοκάντο.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ξυπνώντας: φρέσκο χυμό φρούτων ή λεμονόνερο ή υδρόμελι.

Πρωινό : Φρουτοσαλάτα με μέλι και γκράνμπερις.

Δεκατιανό:  παστέλι με ξηρούς καρπούς.

Μεσημεριανό: Αβοκάντο με ταμπουλέ και πράσινη σαλάτα.

Απογευματινό: Φρούτο και τάρτα ή τρουφάκια.

Βραδυνό: Γεμιστά λαχανικά με πατέ από ξηρούς καρπούς και ελαφριά ντοματόσουπα

TIPS

  • Μπορούμε να φτιάξουμε ελαφριά αφεψήματα-τσάγια ,αφήνοντας  μέσα σε χλιαρό νερό βότανα ή πράσινο τσάι. Παρ’ότι το νερό δεν είναι βραστό και πάλι παίρνουμε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Κατά τη διάρκεια της μέρας πίνουμε όσο νερό ή τσάι θέλουμε.
  • Τα φρούτα είναι καλό να τα καταναλώνουμε πρωί ή απόγευμα και όχι μετά τα κυρίως γεύματα.
  • Όταν φτιάχνουμε χυμούς είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε 1 ή 2 φρούτα με παρόμοιο pH π.χ πορτοκάλια με γκρέιπ-φρουτ ή μήλο με ώριμο αχλάδι  κ.λ.π.

A.X.